Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još vjeruje u kraj pregovora u lipnju

Kosor: Ovo su zadnji metri, uskoro centimetri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon zatvaranja dvaju poglavlja intenzivno radimo na poglavlju 23, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare.

'Mi očekujemo da naš cilj, a to je završetak pregovora do kraja lipnja, bude dohvatljiv. Mi i dalje vjerujemo da je to moguće', kazala je Kosor na konferenciji za novinare sazvanoj povodom zatvaranja dvaju poglavlja pregovora, Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. 'Zahvalna sam pregovaračima', rekla je Kosor i dodala da Vlada sada intenzivno radi na Poglavlju 23.

Pročitajte i ovo Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi Blokovi na ljevici - 5 SDP ili Možemo! Novi ljubavni trokut na ljevici? Za nju se bore dvije najveće stranke

>> Jandroković u Bruxellesu, RH zatvara dva poglavlja pregovora

'Danas smo puno bliže završetku pregovora jer smo zatvorili dva poglavlja, imamo sve uvjete za zatvaranje i poglavlja Ribarstvo, i poglavlja 33 (Financijske i proračunske odredbe) za koje nam samo nedostaje datum' završetka pregovora, naglasila je Kosor.

Dodala je da se i zadaće iz najteža dva poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8), odrađuju 'na zadovoljstvo i vlade i građana i Europske komisije'. 'Sigurna sam da su ovo zadnji metri i da ćemo ubrzo govoriti o zadnjim centimetrima', dodala je Kosor.

Na novinarsko pitanje glede reakcija u Bruxellesu na službeni stav Hrvatske o nepravomoćnoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, je li Hrvatska poslala poruku da će poštivati sve obveze glede suradnje sa sudom, što je i jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja 23, Kosor je kazala da nema govora o propitivanju suradnje.

'Što se Vlade tiče, nema govora o propitivanju ili dovođenju u pitanje suradnje odnosno provedbe ustavnog zakona o suradnji s ICTY-jem jer je to obveza koju je davnih godina Hrvatska prihvatila. To je obveza koja je naša i nema govora o tome da se u tom smislu bilo što mijenja', naglasila je Kosor, dodajući da je Hrvatska pravna država u kojoj se poštuju odluke institucija.

Kosor: Vlada ne razmatra o povlačenju tužbe protiv Srbije

'Mi smo jasno iskazali ono što je bilo važno u tom trenutku a to je da je kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata u prvom stupnju za nas neprihvatljiva i da ćemo raditi sve što se očekuje od Vlade da se taj dio presude poništi u drugom stupnju', dodala je.

Na pitanje razmišlja li Hrvatska o povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, nakon nekih izjava iz Srbije da bi Zagreb o tome sada trebao razmisliti, Kosor je kazala da Vlada ne razmatra povlačenje tužbe. 'Nismo o tome razgovarali i ne razgovaramo'. Što se tiče pada potpore u Hrvatskoj uključivanju u Europsku uniju, po anketama provedenim nakon presude generalima, Kosor je kazala da je 'to na neki način bilo i očekivano'.

Kosor ponovila uštedu na vodi

'Međutim, kada bi se danas provela anketa, nakon zatvaranja još dva poglavlja, ona bi vjerojatno pokazala nešto bolje rezultate. Kad budemo mogli reći da samo završili posao potpora će biti znatno veća, ja vjerujem respektabilna', kazala je. 'Mi ne sumnjamo u rezultate na referendumu', zaključila je Kosor.

Osim ovih tema premijerka se ponovno vratila i na jednu staru, njoj omiljenu, temu- štednji na vodi. Vladinim ekonomskim mjerama koje su napunile godinu dana građani po istraživanju Dnevnika Nove TV ne vjeruju. Dan poslije objave istraživanja, premijerka optimistično poručuje - sve se mjere provode i napreduju. Na kritike odgovara protupitanjem - što bi bilo s Hrvatskom bez tih mjera? 'Ja ću vodu i danas spomenuti, samo u 6 mjeseci u smanjenju volumena nabave vode ušteđeno je 10 milijuna kuna. To je ogroman novac, govorimo o novcu poreznih obveznika i o novcu koji treba zaraditi', rekla je Kosor. (T.K./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene