Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo upozorava

OVO su upute kojih se morate držati tijekom kolinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obzirom da je vrijeme svinjokolje ili takozvano kolinje, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je upute kojih bi se svako kućanstvo trebalo držati tijekom tog običaja.

Mnogi strahovali da će stari slavonski običaj svinjokolje nestati ulaskom u EU. No straha nema, jer dvorišta su puna, a puni će biti i hladnjaci i pušnice.

Pročitajte i ovo Svinjokolja: Ilustracija - 3 VELIKI PROBLEMI Jedan kilogram tradicionalne baranjske i slavonske delicije mogao bi većini isprazniti džepove: "Trebao bi biti i više" Kolinje, ilustracija - 1 Rad po posebnim uvjetima Korona otežala i održavanje tradicije karakteristične za zimske mjesece: Dvorišta sve praznija, a ljudi sve manje, ali...

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je postupak za postupanje sa svinjama prije klanja, zbog zaštite dobrobiti te domaće životinje.

>> Slavonska dvorišta puna: Za ovaj običaj nema straha!

"S obzirom na potrebu klanja svinja za potrebe potrošnje u vlastitom kućanstvu, Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 od 24. rujna 2009. o zaštiti životinja u vrijeme usmrćivanja, određeno je provođenje postupaka sa svinjama prije klanja u svrhu zaštite dobrobiti životinja te usklađenosti s važećim zakonodavstvom.

Stoga su Uputom za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu, osigurane informacije o postupanju sa svinjama prije klanja, o postupku omamljivanja te procjeni omamljivanja i načinu iskrvarivanja da bi se životinje usmrtile prije povratka svijesti", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U navedenoj uputi Ministarstva, mogu se pronaći pravila kojih se treba držati prilikom rukovanja i sputavanja životinja, omamljivanja životinja mehaničkim putem, kao i najduljeg vremena dozvoljenog od omamljivanja do klanja.

Među uputama su i savjeti za odabir i održavanje pištolja za omamljivanje, kao prednosti i nedostaci istog pištolja.

Posljednja točka upute je inspekcijski nadzor, kojem je cilj na terenu utvrditi jesu li na terenu pravila iz upute Ministarstva pravilno provedena. Detaljen upute možete pronaći OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene