Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić i Bernardić su 'ZA'

'Ovo nam je šansa za cijelu zemlju da nam bude bolje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je danas Zagrepčane da izađu na nedjeljni referendum o članstvu Hrvatske u EU te da svojim izjašnjavanjem i formalno potvrde opredijeljenost Zagreba kao europske metropole.

'Pozivam sugrađane da ono što smo 12 godina gradili zajedno na referendumu i formalno potvrdimo', poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Podsjetio je da su hrvatski građani na prvom referendumu 19. svibnja 1991. položili test samostalnosti, dok je u nedjelju, 22. siječnja 2012., pred njima test europske budućnosti.

'Grad Zagreb je europska metropola i zato vjerujem da će se građani odazvati referendumu u velikom broju i glasati za mir, sigurnost, gospodarski prosperitet i daljnji napredak hrvatske države', naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neutemeljen DIP odbio prigovor HČSP-a Slika nije dostupna Hrvatski grb među otpadom Obavili referendum pa glasačke kutije bacili u smeće

>> Zašto se bojimo Europske unije?

Apelirao je i na odgovorno, dostojanstveno i tolerantano stajalište prema drugoj opciji koja je, dodao je, također legitimna. Napomenuo je da ishitrena, patetična i oštra retorika nije dobar saveznik za zrelost demokracije te ocijenio da taj test 'dosad nismo položili'. Ocijenio je da uz takvu retoriku referendum, kada bi se održavao za nekoliko tjedana, ne bi prošao ni kod onih koji su sada 'za'. Na pitanje koje mu izjave smetaju nije želio nikoga imenovati.

Novinari su se zanimali i hoće li se Bandić uskoro sastati s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, kao što je običavao susretati se i s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Odgovorio je da će se prije toga sastati s novim vodstvom zagrebačke Gradske skupštine i razgovarati o temama važnim za Grad Zagreb jer se, kaže, 'prvo treba pogledati u svoje dvorište'. Napomenuo je da je sa svim dosadašnjim premijerima imao korektan odnos kad su u pitanju interesi grada i države, a takvom se odnosu nada i s Milanovićem.

Bernardić: 'Ovo nam je šansa za cijelu zemlju da nam bude bolje'

Zagrebački Forum mladih SDP-a povodom nedjeljnog referenduma provodi akciju informiranja građana o prednostima koje donosi članstvo u EU, a predsjednik Gradskog ogranka SDP-a Zagreba Davor Bernardić pozvao je građane da na referendumu glasuju za ulazak Hrvatske u Uniju jer je to, kazao je, 'šansa za cijelu zemlju da nam u budućnosti bude bolje'.

'Pozivam sve građane da izađu u nedjelju na referendum i zaokruže za ulazak Hrvatske u EU, za jednu novu šansu Hrvatske. Za šansu za radnike, za poduzetnike, za poljoprivrednike, šansu za cijelu zemlju da nam u budućnosti bude bolje', kazao je Bernardić danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu povodom akcije koju je organizirao Forum mladih SDP-a.

Po njegovom mišljenju, EU je šansa da hrvatski građani žive bolje ukoliko će to znati iskoristiti i prepoznati, a uvjeren je u uspjeh jer je 'Hrvatska uvijek na velikim međunarodnim festivalima imala uspješne dionice kada je igrala s velikima'. 'To je kao da imate europsku ligu i balkansku ligu. Morate izabrati koje vam je utakmice bolje igrati. Vjerujem da su ove europske svakako izazovnije i prilika su za sve nas da pokažemo ono što znamo', ocijenio je Bernardić.



Dodao je da ne smijemo dopustiti da Hrvatska ostane izolirana i da ne dobije priliku za europsku utakmicu jer ukoliko se to dogodi, naglasio je, 'koliko god bili dobri ovdje, jednostavno ćemo biti loši za europske okvire'. Ocjenjuje kako će bolja budućnost Hrvatske ovisiti prije svega o nama samima jer, kako je rekao, 'EU nije nikakav univerzalan recept koji će nam donijeti blagostanje samo po sebi'.

Naveo je primjer zemalja koje su se ponašale odgovorno i slijedile pravila igre pa su danas uspješne članice Unije, dok su s druge strane 'zemlje koje su lažirale određene deficite poput Grčke, i koje su same krive za to, lagale su sebi i sada su u problemima'. Šansu za mlade Bernardić vidi u obrazovanju, mobilnosti i tržištu rada te poručuje svim mladima 'koji će u razmjeni znanja otići studirati bilo gdje u Europu da se vrate u Hrvatsku i da pomognu hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim ljudima'.

Ipak je najljepše živjeti u svojoj zemlji ako se za to imaju uvjeti, zaključio je Bernardić dodavši kako ćemo se sami morati pobrinuti da bi ih stvorili. Dijeljenjem letaka Ministarstva vanjskih i europskih poslova 'Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji' i SDP-ovih letaka 'Ja sam za!' na temu mladih u EU , Forum mladih SDP-a želi informirati građane o prednostima koje donosi članstvo te ih potaknuti da njihov odgovor na referendumu 22. siječnja bude pozitivan. Akcija se nastavlja i sutra također na Cvjetnom trgu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene