Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dar za Papu

Ovo je zvuk koji će čuti Sveti Otac u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvono je dar obitelji Šafran i Tržec svečanom misnom slavlju koje će predvoditi Papa Franjo

U ljevaonici Metal Producta u Zagrebu izliveno je zvono koje će zvoniti u čast dolaska Pape Franje u Sarajevo. Prije samog dolaska Svetog Oca, zvono teško 355 kila potrebno je isprobati, a u tome je pomogao Josip Tržec koji je, udarivši po zvonu, po prvi puta od zvona dobio 'H-ton'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prevezen 'Markom Polom' Papamobil na proputovanju kroz Split Slika nije dostupna Sarajlije o dolasku Pape VIDEO 'Jako mi je drago da će nas posjetiti, sviđa mi se sve ono što je do sada radio'

Za skorašnji posjet Pape Franje Sarajevu u Ljevaonici umjetnina, zvona i obojenih metala 'Metal Product' u Zagrebu je izliveno zvono teško 320 kilograma, a tvorcu zvona ovo je 790 izliveno zvono.

Zvono je dar obitelji Šafran i Tržec svečanom misnom slavlju koje će predvoditi Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve u gradu na Miljacki. Nakon završetka pohoda Svetog Oca, zvono će biti trajan poklon crkvi Svetog Ignacija u naselju Grbavica u Sarajevu.

Iz Hrvatske u Sarajevo za papu stiže poseban dar

Spomenuto zvono ne zvuči samo bajno već je i ukrašeno brojnim ukrasima kao što su Papin grb, Hrvatski pleter, hrastovo lišće, slika sv. Franje Ksavera. Tekst koji stoji na zvonu glasi:

'U čast sv. Franje Ksaverskom, zaštitniku misija ovo zvono daruje 'Metal Product' i obitelj Stjepana Šafrana iz Zagreba za župnu crkvu sv. Ignacija Lojlskog na Grbavici. Ovo zvono lijevano je prigodom posjeta pape Franje Sarajevu i katolicima Bosne i Hercegovine 6.6.2015. godine. Salio Josip Tržec u Zagrebu 2015.'

Proces izrade zvona bez svake sumnje u sebi baštini tisućljetno iskustvo vrhunskih majstora i kao takvo predstavlja tajnu koju je majstor zvonoljevač ostavljao svojim nasljednicima kao najveće blago i najdragocjeniju baštinu. Sam proces lijevanja isti je kao i davnih stoljeća prije te se ovo zanimanje smatra pravom umjetnošću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene