Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da nam Europska unija kroz pretpristupne fondove nudi silan novac često smo mogli čuti. Ono što smo rijetko mogli čuti jest da je netko taj novac uspješno iskoristio. Ovo ju priča o općini koja se upravo time može pohvaliti.


Iako je gotovo petsto gradova i općina iz programa IPARD moglo dobiti novac za uređenje infrastrukture i slične projekte, tu je mogućnost iskoristilo tek njih osam.

Vezani članci Privođenje muškarca osumnjičenog da je odvijačem izbo dječaka i djevojčicu Odvijačem pokušao ubiti djecu: Napadaču određen jednomjesečni istražni zatvor Djeca su napadnuta u Dardi i mjestu Mece Susjedi manijaka koji je izbo dvoje djece: "Oduvijek je bio čudan, bilo je samo pitanje vremena kad će planuti"

Buka strojeva u Dardi mještanima ne smeta. Radi se nova kanalizacija. Darda više neće plivati poslije kiša zahvaljujući novcu iz Europske unije. Trebalo se dobro pomučiti i dobiti 7 milijuna kuna, ali bez toga Darda ne bi imala kanalizaciju.

'Doslovce cijeli proračun bi morali dati za tu investiciju, a to je nemoguće', rekao je načelnik općine Darda Anto Vukoje.

Gotovo je nemoguće i povjerovati da je samo osam općina i gradova do sada dobilo novac. Iako je za ovakve projekte u IPARDU osigurano 300 milijuna kuna, do sada smo izvukli tek 25 milijuna.

>> Teško do novaca iz EU fondova

'Mnogi se možda pribojavaju kad vide kolika je složena procedura, koliko tu ima puno posla', tvrdi voditeljica projekta Ružica Radovanović.

Posla je puno, kilograme obrazaca treba ispuniti, ali najteže je bilo izbjeći okove hrvatske birokracije vuče lance. Da je sve išlo presporo, priznaju i u ministarstvu poljoprivrede.

'Zaista se do sada nije radilo na pripremi i realizaciji provedbe IPARD programa', priznaje Luka Čuljak, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Sada su, tvrde u ministarstvu, počeli s radom, ali vrijeme curi. Gotovo dvije milijarde kuna iz IPARDA, dostupno je samo do kraja sljedeće godine. 'Ja se nadam da ćemo mi ona sredstva koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj da ćemo ih iskoristiti', kaže Čuljak.

U Dardi se ne nadaju već rade. Prijavili su još jedan projekt, pa će europski novac i dalje pokretati građevinske strojeve.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.