Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Split danas je i službeno odobrio korištenje javnih površina za subotnju 3. gay-paradu, izjavila je Sanja Juras iz 'Kontre'.


Moto ovogodišnje parade je potpuna ravnopravnost, a Juras je potvrdila kako će u paradi među sudionicima biti i novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Organizatori splitske gay-parade su udruge "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet" koje će, za razliku od prošle godine, ove godine od grada Splita dobiti pozornicu na Rivi. Osim toga, grad bi, opet na traženje organizatora, u subotu tijekom parade na Pjaci trebao postaviti zastavu duginih boja, najavila je Juras.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Drago mi je da se svijet mijenja, ali još ima onih koji ni ženama ne daju pravo glasa' Slika nije dostupna Amnesty International: Ovo što se dogodilo u Splitu je sramota, tražimo istragu

>> Iduće subote Split Pride: Doznajte kojim putem će ići povorka

Sudionici ovogodišnje parade u 14 sati krenut će iz Đardina Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove do Rive, gdje će biti središnji događaj. I ove će se godine na tri mjesta ljudi moći pridružiti povorci.

"Tražimo potpunu ravnopravnost. Jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Pozdravljamo činjenicu da je Vlada RH prepoznala da je neprihvatljiv i neustavan referendum kojim bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno - prava na brak. Tražimo od mjerodavnih državnih institucija sprječavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima", rekla je Juras.

Policija: Ove godine manji broj policajaca na gay paradi

Antonela Lolić iz splitske policije rekla je kako će ove godine manji broj policajaca osiguravati gay-paradu nego prošle godine, kada ih je bilo 900. To je dijelom i zato što u zoni osiguranja nije bilo izgreda, dodala je. Splitskim policajcima pomagat će kolege iz susjednih policijskih uprava, a organizatori će osigurati oko 40 svojih redara.

"Naša je policijska uprava prijavu za javno okupljanje od organizatora zaprimila u ožujku ove godine", izvijestila je Lolić i dodala da će, prema zakonu, učiniti sve da se taj skup neometano i održi. Iduće godine LGBT (lezbijke, gay, biseksualci, transrodne/transseksualne osobe) u Hrvatskoj obilježava 25 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook