Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasi I stvarni uvjeti

Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika. Evo zašto: "Premala je plaća, previše se radi"

Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer)
Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) FOTO: screenshot/Informer
Aktualno Galerija Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Foto: (Foto: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Foto: FOTO: screenshot/Informer Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Foto: FOTO: screenshot/Informer +0 Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Galerija 1/4 >>
Država u kojoj prihodi od turizma svake godine dostižu rekorde i koji su porasli na 8 milijardi i 700 milijuna eura u 2017., i dalje muku muči s nedostatkom radne snage.

Struka procjenjuje da će najkritičnije biti u špici sezone. Vjeruju kako će nedostajati oko 10 tisuća radnika. Pomoći neće niti dozvole za zapošljavanje stranaca, najviše do sada.

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama" Konobar, ilustracija SEZONA KREĆE Sezonski posao u Hrvatskoj - odlična ponuda ili prilika za iskorištavanje radne snage? Provjerili smo što o tome misle građani

"Ove smo godine dobili kvotu od 4660 radnika. Do sada je iskorišteno 10 posto od kvote. Najveći deficit imamo u pomoćnim zanimanjima i nedostaje kuhara", kaže Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Ove godine, kao i prethodnih, najviše će stranih radnika stići iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. I to unatoč 174 tisuće nezaposlenih Hrvata. Ne isplati se, smatraju mnogi.

"Mislim da nije isplativo dugoročno raditi kao sezonac. Bolje je imati stalan posao i zaposlenje", smatra studentica Sara, a s njom se slaže i Leo. "Premala je plaća, previše se radi, pitanje je jesu li ljudi uopće plaćeni koliko je dogovoreno, pa nije ni čudo da ne mogu naći radnike. To je realnost."

Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Foto: (Foto: screenshot/Informer)

Da oglašavani uvjeti rada često ne odgovaraju stvarnim uvjetima, tvrde i iz Udruge Gastronomadi koja putem portala Gastroposao posreduje pri zapošljavanju u sektoru ugostiteljstva. "I danas je bila jedna priča čovjeka koji ide raditi na jedan otok. Obećano mu je plaća od 14 tisuća kuna, radno vrijeme od šest popodne do ponoći, ima super smještaj. Ja znam da neće biti tako. Čuo sam 1001 takvu priču u posljednjih 10 godina koliko se bavimo ovime i nikada nije tako", kaže Robert Ripli, predsjednik udruge Gastronomadi. 

Iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, s druge strane, tvrde da su to izolirani slučajevi. Hotelijeri u ovo digitalno doba takvu lošu reklamu, ističu, sebi ne mogu dopustiti.

"Apsolutno si ne mogu dozvoliti tako nešto, odnosno da kažu neistinu, zato što im ljudi neće doći raditi više, a mi u Hrvatskoj nismo u poziciji da si onemogućujemo dodatne radnike", objašnjava Iva Bahunek. Zato veliki hotelski lanci ove godine radnicima pružaju znatno bolje uvjete rada. "Ove je godine Vlada RH omogućila da PDV koji plaćamo na smještaj, odnosno na hranu i piće koji trošimo na zaposlenike, ne moramo više plaćati, tako da sada taj novac možemo kanalizirati u povećanje plaća za naše radnike."

Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika (FOTO: screenshot/Informer) Foto: FOTO: screenshot/Informer

Iz Valamar Riviere, kompanije koja zapošljava više od 6600 radnika, tako navode da su povećali plaće koje minimalno iznose između 5000 i 7500 kuna neto. Također, imaju program nagrađivanja te pružaju mogućnosti napredovanja.

Iz Plave lagune, koja zapošljava tri tisuće radnika, najavljuju da od 1. lipnja povećavaju osnovnu plaću od četiri do deset posto, daju regres od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj te božićnicu.

U zadržavanju radnika pomogla je i mjera stalnog sezonca, no nedostatak od 10 tisuća radnika jasno govori da smo daleko od rješavanja problema. Ne pomaže niti činjenica da je u posljednjih pet godina stopa PDV-a u ugostiteljstvu mijenjana čak tri puta. Ugostiteljima i hotelijerima potrebna je sigurnost kako bi mogli dugoročno planirati. U suprotnom, kvote za uvoz stranih radnika u turizmu samo će rasti.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene