Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene nekretnina u blagom su padu. U odnosu na prošlu godinu, prosječni kvadrat stana nešto je povoljniji, međutim, građani će i dalje radije u podstanarstvo, nego u kupovinu nove nekretnine. Razlog tome je i strah od kredita, koje prema pokazateljima HNB-a, građani dižu sve rjeđe.


Napokon je sklopila ugovor na neodređeno vrijeme, i na red je stigla kupovina stana. Liječnica Jasmina zadužila se do kraja radnog vijeka, ali stan će nakon 30 godina otplaćivanja barem biti njen.

Vezani članci Poskupljuju nekretnine u Splitu - 1 Mladima u Splitu kupnja stana je čista lutrija: Čak ni uz subvenciju države ne mogu si ih priuštiti Zgrade, ilustracija Koliko je korona utjecala na cijene nekretnina u Hrvatskoj? "Zagreb još nije dosegnuo svoj maksimum"

'Ako već moraš plaćati rentu negdje onda bolje da gledano dugoročno to na kraju ostane u tvom vlasništvu, iako sve više i više mladih danas renta stanove radi cijena stanova', kaže Jasmina Plašćak.

No, one koji si mogu priuštiti kupovinu, kao Jasmina, na tržištu će dočekati nešto povoljnije cijene. Cijene nekretnina ove godine pale su za dva do tri posto u odnosu na prošlu godinu. Pa je tako kvadrat stana prosječno oko 1350 eura. 'Mislim da će i rješenje švicarca djelovati pozitivno na tržište nekretnina, mnogi će sad i prodati svoju nekretninu koju nisu htjeli, moći će prilagoditi cijenu tržištu, a i kupci su sad malo opušteniji', kaže agent za nekretnine Boro Vujović.

KVADRATI OD 10.000 EURA Ovo su najskuplje ulice u Hrvatskoj

Ove godine, građani su kupili oko 30 tisuća nekretnina. 'Potražnja je ukupno manja, znači mi imamo od 2008. na ovamo ukupno dvostruko manji broj realiziranih kupoprodaja. Gledaju da prođu što povoljnije, pogotovo u kriznim vremenima', kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

I dok su cijene nekretnina u blagom padu, građani se istovremeno sve rjeđe odlučuju na dizanje kredita. što onih gotovinskih, što onim stambenih.

'To je standardna nuspojava recesije, gdje građani malo manje voljni su ići u kreditne aranžmane, malo više štede. bez obzira što su banke zbog recentnih događaja i sa frankom i zbog smanjenog kreditiranja, zapravo pokušale kroz povoljnije kredite, povoljnije kamate, fiksne kamatne stope i kunske kredite privući građane, ipak, još uvijek im to ne uspijeva', kaže financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Unatoč nižim cijenama, sve manje građana može kupiti stan. Prema kreditima, ističu stručnjaci, mnogi su nepovjerljivi, pa je najam mnogima i dalje - prva opcija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook