Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenatrpani

5000 djece bez mjesta u vrtiću: Dijete mi je rođeno u krivo doba godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća djece u Hrvatskoj ni ove godine neće dobiti mjesto u vrtiću. Nisu zadovoljni ni oni koji su dobili vrtić, grupe su prepune, a primjena novog strožeg pedagoškog standarda odgođena je do 2013. godine.

Očajni roditelji organizirani u inicijativu Pravo na vrtić nemaju druge nego u prosvjed. Podržala ih je i dječja pravobraniteljica. Još malo s mamom, a od ožujka kad napuni godinu dana Fran Rogić bi trebao u vrtić. Obitelj Rogić već hvata panika, oboje rade, a vrtić ne mogu dobiti. 'Ja uopće ne mogu tražiti vrtić, znači ako je dijete rođeno u krivo doba godine vi nemate pravo na vrtić', priča nam Petra Razić Rogić, iz inicijative Vrtić za sve.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Slika nije dostupna A DEMOGRAFIJE SU SVIMA PUNA USTA ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?''

Manjak vrtića, nakrcane grupe, nejasni kriterij za upis, roditelji više nemaju strpljenja, u subotu će u miran prosvjed. 'Da se sredstva iz gradskog proračuna izdvoje i za izgradnju vrtića umjesto da se troše na neke druge stvari koje nisu prioritet poput stadiona, javnih WC-a ili ne znam čega', kaže Rogić. U Dječji vrtić Jarun stiglo je više do 600 zahtjeva, uspjeli su upisati samo trećinu djece.

'Odbili smo ih 418. Oni su na listi čekanja', rekla nam je Jasna Hrvoj iz Dječjeg vrtića Jarun. Roditelji se snalaze na sve načine, djecu prijavljuju i u nekoliko vrtića. U Rijeci je neupisano 200-tinjak djece, konačna brojka znati će se krajem rujna. Državni pedagoški standard donesen je davne 1983., ali ni on se ne poštuje. U jaslice bi se smjelo upisati najviše 14-ero djece. Zagreb upisuje 19-ero.

'Upisujemo djecu do gornje granice gradskog standarda. On nije sukladan državnom pedagoškom standardu, ali mi poštujemo gradske standarde', pojašnjava Hrvoj. Osijek je zbrinuo svoju djecu. Ni jedno nije bez vrtića. Vrtić ove godine nije dobilo oko pet tisuća djece. Svi oni, ali i budući roditelji imaju razloga izaći u subotu na Trg bana Jelačića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene