Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Garancija za mlade

Ovako Vlada planira smanjiti nezaposlenost mladih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas usvojila plan implementacije Garancije za mlade, izrađen prema uputi Europske komisije, koji sadrži strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi u razdoblju od 2014 do 2020. godine kako bi smanjila dugotrajnu nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba od 15 do navršenih 30 godina.

'Sredstva za koja smatramo da će biti potrebna za brzo i kvalitetno uključivanje mladih u tržište rada u sljedeće tri godine su na razini 150 milijuna eura, a sve ovisi o programima koje ćemo prezentirati Europskoj uniji', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Plan implementacije Europskoj komisiji predaje se uz Nacionalni program reformi koji je Vlada danas također usvojila.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

Plan predviđa tri smjera, a prvi je vezan uz aktivne mjere zapošljavanja koje se i sada provode, a još će se uspješnije provoditi uz pomoć sredstava EU, rekao je Mrsić.

Drugi je pravac usmjeren na promjene u obrazovnom sustavu, posebice strukovnom obrazovanju.

Alarmantne brojke: U tijeku velika konferencija o zapošljavanju mladih

Garancija za mlade, objašnjava Mrsić, u strukovnom obrazovanju tako predviđa promjene koje će omogućiti više dodira sa stvarnim životom i praksom, kako bi se mladi odmah nakon školavanja mogli uključiti na tržište rada za poznato radno mjesto.

Treći smjer namijenjen je osobama koje su izvan sustava Zavoda za zapošljavanja, ali i osposobljavanja i obrazovanja.

"Cilj je te mlade osobe odvući natrag u obrazovni sustav i dati im obrazovanje koje će im omogućiti da dobiju dostojno radno mjesto i na taj način se izvuku iz siromaštva", kazao je Mrsić objasnivši kako je uglavnom riječ o osobama "koje su ispod granice siromaštva".

Iz fonda Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) je za razdoblje od 2014. do 2015. godine Hrvatskoj osigurano 66,35 milijuna eura u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja, a izravno su usmjerena na podršku zapošljavanju i aktivaciji mladih koji nisu u sustavu obrazovanja, nisu zaposleni ili nisu u osposobljavanju.

Riječ je o 70 tisuća mladih, koji su najranjiviji, ističe premijer Zoran Milanović. "Njima treba pomoći i naša je odgovornost da im pomognemo jer su oni najranjiviji", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene