Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li da je onaj tko pravilno namjesti autosjedalicu spasio svoje dijete od 70 posto pogibeljnih sudara, a od ozljede ga sačuvao u 90 posto slučajeva?


Zato Udruga RODA redovito podučava roditelje kako osigurati djecu. Važno je, naglašavaju iz Udruge, da nema praznog prostora između prednjeg dijela sjedalice i djeteta jer je to ono što ga drži. 'Ako se dijete vozi u jakni prilikom sudara može ispasti van jer previše lufta ostaje između djeteta i pojasa', rekla je Mandica Petričević iz Udruge RODA.

Vezani članci Nakon štrajka, djeca se vraćaju u školu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 5 Troje mališana dobilo je priliku na jedan dan postati baš ono što žele: Zara, Mateo i Tibor sve su oduševili svojim željama, ali i talentima Ujak mijenja pelenu Prvi put u životu pokušao promijeniti pelenu, jedva je ostao na nogama

>> Djeca stradaju u nesrećama zbog neispravno korištenih autosjedalica

Dijete također može biti izvrsno pričvrščeno za nepričvršćenu sjedalicu. 'Provjeravamo sjedalicu je li dobro pričvršćena tako da je primimo za postolje i pokušamo je pomaknuti, znači ona se ne miče ni malo', dodala je Petričević. Ines Ostrehon iz iste Udruge savjetuje da je najbolje mjesto za sjedalicu u sredini, iako je u principu svejedno gdje ćete je staviti.

'Kod djece su neproporcionalno glave velike u odnosu na ostatak tijela i onda vam glava želi nastaviti zbog inercije gibanja i tada dolazi do ozljeda glave i vratne kralježnice', rekao je Zlatko Bayer iz Udruge.