Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukorak s modom i tehnologijom idu i bicikli - uskoro će dobiti navigaciju, mjerač brzine, pa čak i kameru. Student ekonomije Marko Matenda s vršnjacima s drugih fakulteta osmislio je prvi pametni električni bicikl u Hrvatskoj, koji uskoro kreće u prodaju.


Uz mobitel i lozinku prvi hrvatski pametni električni bicikl spreman je za vožnju. 'Moj tata je kupio kineski električni bicikl, koji je bio vrlo loš, u najmanju ruku, ali vidio sam tu potencijal. Pošto sam zaljubljenik u tehnologiju, odlučio sam integrirati te dvije stvari', kaže inovator Marko Matenda.

Vezani članci Policija, ilustracija Dijete na biciklu stradalo u naletu automobila u Sinju, hitno prevezeno u bolnicu Nezgoda Gledaj kud voziš! Snimao djevojku na biciklu pa izgubio koncentraciju...

Elektronika u biciklu pomaže u lakšem svladavanju puta. A funkcije na pametnom telefonu nude korisne informacije o vožnji. 'Možete vidjeti svoju trenutnu brzinu, stanje napunjenosti baterije, mijenjati nivo asistencije električnog motora, možete planirati rutu, a pomoću male kamere ispod sjedala možete vidjeti šta se događa iza vas', kaže Matenda.

>> Papa Franjo ima novi papamobil ali i električni bicikl

Ovom 24-godišnjem apsolventu ekonomije u stvaranju pametnog bicikla pomogle su i kolege s drugih fakulteta. 'S par prijatelja započeo sam projekt, dva inženjera strojarstva. Matija i Tomislav su glavni i odgovorni za izradu elektronike. Angažirali smo dizajnerski studio, također dva mlada dečka', kaže Matenda.

Od ideje do proizvoda na dva kotača bila je potrebna tek godina dana. A sve je krenulo u start-up školi. 'Nadamo se da će biti i prvi pametni bicikl dostupan za kupnju u cijelom svijetu', kaže Marko Matenda.

U prodaju kreću za nekoliko mjeseci, a hrvatski pametni bicikl već je obišao međunarodne sajmove i zainteresirao potencijalne kupce. 'Oduševljava ih mogućnost otključavanja i zaključavanja bicikla putem smartphonea, što dopušta doprinos sigurnosti', priča Matenda.

Ovaj hrvatski proizvod u prodaju će za tri mjeseca. No, njegova prava sezona, nada se mladi inovator, bit će prvi proljetni dani iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook