Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukorak s modom i tehnologijom idu i bicikli - uskoro će dobiti navigaciju, mjerač brzine, pa čak i kameru. Student ekonomije Marko Matenda s vršnjacima s drugih fakulteta osmislio je prvi pametni električni bicikl u Hrvatskoj, koji uskoro kreće u prodaju.


Uz mobitel i lozinku prvi hrvatski pametni električni bicikl spreman je za vožnju. 'Moj tata je kupio kineski električni bicikl, koji je bio vrlo loš, u najmanju ruku, ali vidio sam tu potencijal. Pošto sam zaljubljenik u tehnologiju, odlučio sam integrirati te dvije stvari', kaže inovator Marko Matenda.

Vezani članci Sporna rampa na kojoj je stradao dječak Planinarski savez Zagreba otkrio tko je postavio sajlu na kojoj je stradao dječak: "Ona je tamo od gradnje planinarskog doma" Mate Rimac (Foto: Dnevnik Nove TV) Novi Rimčev bicikl mjeri otkucaje srca, fotografira i pedalira umjesto vas, a košta kao pet prosječnih plaća

Elektronika u biciklu pomaže u lakšem svladavanju puta. A funkcije na pametnom telefonu nude korisne informacije o vožnji. 'Možete vidjeti svoju trenutnu brzinu, stanje napunjenosti baterije, mijenjati nivo asistencije električnog motora, možete planirati rutu, a pomoću male kamere ispod sjedala možete vidjeti šta se događa iza vas', kaže Matenda.

>> Papa Franjo ima novi papamobil ali i električni bicikl

Ovom 24-godišnjem apsolventu ekonomije u stvaranju pametnog bicikla pomogle su i kolege s drugih fakulteta. 'S par prijatelja započeo sam projekt, dva inženjera strojarstva. Matija i Tomislav su glavni i odgovorni za izradu elektronike. Angažirali smo dizajnerski studio, također dva mlada dečka', kaže Matenda.

Od ideje do proizvoda na dva kotača bila je potrebna tek godina dana. A sve je krenulo u start-up školi. 'Nadamo se da će biti i prvi pametni bicikl dostupan za kupnju u cijelom svijetu', kaže Marko Matenda.

U prodaju kreću za nekoliko mjeseci, a hrvatski pametni bicikl već je obišao međunarodne sajmove i zainteresirao potencijalne kupce. 'Oduševljava ih mogućnost otključavanja i zaključavanja bicikla putem smartphonea, što dopušta doprinos sigurnosti', priča Matenda.

Ovaj hrvatski proizvod u prodaju će za tri mjeseca. No, njegova prava sezona, nada se mladi inovator, bit će prvi proljetni dani iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook