Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavljena je nova mogućnost kako više od 322.000 prezaduženih građana može riješiti svoje dugove. Riječ je o zakonu o osobnom bankrotu.


Rješenje za prezadužene građane nije čarobni štapić, poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Dužnik može ostati bez svega, ali će se riješiti i dugova. Od danas o ovom prijedlogu mogu raspravljati svi zainteresirani, a on bi trebao proraditi od ljeta.

Vezani članci Migranti u Grčkoj (Foto: AFP) Grčki parlament usvojio sporni zakon o tražiteljima azila Meghan Markle i princ Harry (Foto: Getty Images) Napadaju ih sa svih strana, obitelj im okreće leđa, a oni ni jedne minute ne žele biti jedno bez drugoga

Tko 3 mjeseca ne može platiti dugove ukupno veće od 30 tisuća kuna moći će se dobrovoljno prijaviti za postupak osobnog stečaja.

'Ovo nije čarobni štapić, dakle nitko ne može očekivati da će sutra krenuti trošiti, zaduživati se, prijaviti se i ostati bez dugova - to se neće dogoditi', objašnjava Miljenić za Dnevnik Nove TV.

Za vraćanje će imati od jedne do pet godina. Prihodi i imovina idu za dug, dužniku ostaje samo nužno za život, a koliko je to, odredit će sud.

'Vi ćete ući u razdoblje u kojem će vas se kontrolirati, s tim da će ići jedna mjera za nekretnine da se ne može u tom razdoblju prisilno iznad minimuma prodati, ostajete u pravilu bez svega ali i bez dugova', kaže Miljenić.

Dužnik može ostati i bez jedine nekretnine za stanovanje. Ako ne može drugačije vratiti dug, nakon pet godina i ona ide na prodaju. 'Meni je ovo krajnje nekorektno da osoba mora stvarno ostati bez ičega, a nije rečeno što će biti poslije s tom osobom', kaže Anton Rupa iz Udruge blokiranih.

Udruga franak zadovoljna je što neće biti unaprijed određenog iznosa koji bi ostao za životne troškove. 'Iznos od 800 kuna koji bi ostao građaninu za život više nije unificiran već će se određivati individualno. To pozdravljamo, vjerujemo da manje od 800 kuna ne može ići', rekla je Katarina Lucić iz Udruge franak.

Nezaposleni dužnik mora prihvatiti bilo koji posao ponuđen od Zavoda za zapošljavanje. Ako nema nikakve imovine, ako u pet godina ne dobije posao i nema kako vratiti dug, on će mu biti otpisan.

Tko će i pod kojim uvjetima moći proglasiti osobni bankrot?

'Vjerovnici koji su davali ljudima za koje su znali da ih ne mogu vratiti moraju snositi rizik pa će ostati bez ičega. Nekad vjerovnik neće dobiti ni kune, ako čovjek nema imovinu i neće zaraditi ništa u tom periodu - neće biti vraćanja duga, ali će se onaj dio otpisati', rekao je Miljenić.

'Tu je vrlo teško postaviti nekakav sustav koji bi zadovoljio sve strane - to je potpuno jasno. Na ovome se dugo radilo i u načelu kako je osmišljeno izgleda čisto u redu', smatra Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka.

Sve će se provoditi preko savjetovališta u Fini. Dužnike će voditi poseban Finin posrednik i kontrolirati im imovinu i potrošnju. 'Svaka strana u tom trenutku, morala bi od nečega odustati', rekao je Boris Feis, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ako se ne nađe izvansudsko rješenje putem Fine i posrednika, slučaj će ići na općinski sud. U sve postupke dužnik ulazi isključivo dobrovoljno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook