Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob Crkve i Vlade

Doznajte što se djecu zapravo uči na satu zdravstvenog odgoja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada predložila program zdravstvenog odgoja u školama, oporba i Crkva su se pobunili. Ali, znate li što se zapravo djecu uči na satu zdravstvenog odgoja?

U osnovnoj školi od prvog do četvrtog razreda naglasak je na:
- higijeni,
- prehrani,
- anatomskim razlikama među spolovima,
- kako nastaje život te
- o rodnim stereotipima obitelji

Pročitajte i ovo Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo" Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

Od 5 do 8. razreda uči se o:
- pubertetu,
- promjenama na tijelu,
- seksualnosti,
- pornografiji,
- samopoštovanju te
- rizicima preranih spolnih odnosa.

Srednjoškolce se uči o:
- međusobnom ponašanju,
- štetnosti droga i alkohola,
- spolnom i rodnom nasilju,
- diskriminaciji spolnih manjina te
- homoseksualnosti i
- transeksualnosti.

Upravo o ovom posljednjem do sada se u školama nije učilo. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ocijenio je kako po pitanju uvođenja spolnoga odgoja u škole nije poštivana demokratska procedura te naglasio da Crkva zagovara njezino poštivanje i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati. Dodao je kako je predloženi model zdravstvenog odgoja opasan 'jer u nekim dijelovima razara čovjeka'.

Saborska oporba podržala je danas stav Crkve u protivljenju uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, ocjenjujući kako se time nedopustivo dira u privatnost obitelji, dok među vladajućima nedopustivim smatraju zadiranje Crkve u svjetovne stvari, poput obrazovanja.

SDP-ovac Nenad Stazić, prozvao je, pak, Crkvu za nedopustivo zadiranje u svjetovne stvari. 'Mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje', rekao je.

>> Jovanović: Zdravstveni odgoj ne krši ustavna prava roditelja

Stazić je naglasio kako se i do sada na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu drugi, da se u biologiji djecu u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a da Crkva uči drugačije, te da nikakvih problema nije bilo. 'I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. U zemljopisu se uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina 'big bangom', a na vjeronauku da ga je Bog stvorio u sedam dana.

U biologiji se i danas u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku da je nastao na drugi način, pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište crkve i stajalište znanosti', poručio je Stazić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene