Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klinika za mlade i djecu

Suicid je treći uzrok smrtnosti adolescenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 20 posto djece i adolescenata ima značajne psihičke smetnje dok čak oko 50 posto poremećaja u odrasloj dobi ima svoj početak u djetinjstvu ili adolescenciji.

Polovina mentalnih poremećaja u odrasloj dobi ima početak u djetinjstvu ili adolescenciji, istaknuto je danas na otvorenju Kliničkog odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, namijenjenog djeci i mladima do 18 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stradali u prometnim nesrećama Gužva na Rebru: U jednom danu donirano čak 10 organa, samo tri ostala u Hrvatskoj Slika nije dostupna Bitka s KBC-om Roditelji teško bolesne djece bore se da još godinu dana imaju svog liječnika: ''Spremni smo ga i plaćati..."

Deset kreveta na kliničkom odjelu otvorenog tipa nadopunit će ambulantno i dnevno liječenje djece i adolescenata s mentalnim poremećajima i problemima, poput emocionalnih, anksioznih, depresivnih i psihosomatskih poremećaja te poremećaja prehrane.

'Mentalno zdravlje osjetljive skupine djece i adolescenata trebalo bi biti razvojni prioritet u Hrvatskoj. Svi napori i sredstva uložena u unaprjeđenje mentalnog zdravlja tih skupina višestruko su isplativa jer značajno preveniraju poremećaje u odrasloj dobi', ustvrdio je na otvorenju sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević, istaknuvši da je novi klinički odjel, prvi takve vrste u toj najvećoj domaćoj zdravstvenoj ustanovi.

Novi odjel imat će osam kreveta za pacijente, s mogućnošću da u dvije sobe i roditelji budu s djetetom. Po riječima psihijatra Ivana Begovca, dopunjavat će ga dnevna bolnica koja sada ima 20 stolaca i ambulantni dio, kao okosnica liječenja u dječjoj psihijatriji.

'Stacionarni odjel bit će koncipiran psihoterapijski, tako da se pacijenti osjećaju sigurno, a više će se koristiti razgovori i emocionalni odnos s pacijentom od lijekova i bioloških metoda', naglašava Begovac.


Na Rebru ženu smjestili na 'krevet' od četiri školska stolca

Upozorava i da su posebno velik problem među adolescentima trenutačno poremećaji prehrane u čijem se liječenju surađuje i s nevladinim udrugama i drugim liječnicima, prvenstveno pedijatrima.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je i ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je naglasio značajan pomak u zadnje dvije godine ostvaren u zdravstvenoj zaštiti djece i starijih osoba, kao najranjivijih skupina društva. Tomu pridonosi i otvorenje novog odjela na Klinici za psihološku medicinu, rekao je ministar istaknuvši da su sve zatražene specijalizacije u dječjoj psihijatriji ove godine odobrene.

Prema međunarodnim epidemiološkim studijama oko 20 posto djece i adolescenata ima značajne psihičke smetnje dok čak oko 50 posto poremećaja u odrasloj dobi ima svoj početak u djetinjstvu ili adolescenciji. Zabrinjavajući je podatak da je suicid treći vodeći uzrok smrti među adolescentima, kao i činjenica da je dječja i adolescentna psihijatrija vrlo deficitarna struka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene