Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad zapuše jugo

Otok Koločep: Bez liječnika i veze s kopnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za stanovnicima otoka Koločepa kraj Dubrovnika tri su dana potpune agonije. Zbog jakog juga ostali su bez liječnika na otoku i prometno su odsječeni od kopna.

Naime, jedina veza otoka s kopnom je brod star 53 godine. Ako se netko ozlijedi, najčešće su prepušteni sami sebi na liječnika mogu računati ukupno tri sata u tjednu. Naravno, samo ako su vremenske prilike povoljne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavijest uprave hotela Koločep Javili im da ne dolaze na posao zbog teškog ekonomskog stanja Slika nije dostupna Akcija 'Otok znanja' Istražni zahtjev protiv četiri osobe

Natalija je danas prvi put u ovom tjednu kćer odvela u vrtić i krenula na posao. Zbog jakog nevremena tri dana nije napuštala svoj otok. 'Nisam mogla, zato što je brod vozio samo jednu prugu, nismo mogli znati unaprijed hoće li voziti, hoće li se vratiti', rekla je Natalija.

Nekada je radio jedan liječnik

Koločep, kao i 3 ostala elafitska otoka, s kopnom spaja brod Postira, izgrađen daleke 1957. godine. A jako jugo, osim veza s Dubrovnikom, mještane Koločepa ostavlja i bez liječnika. Nekada je na otoku radio i živio jedan liječnik, izgrađena je i nova ambulanta; a danas liječnik na otok dolazi dva puta u tjednu po sat i pol. Naravno, ako to vrijeme dopusti.

Prošlog liječnika zajednički su financirali grad Dubrovnik i projekt Otok Znanja, koji je neslavno propao. U dubrovačkom domu zdravlja tvrde, za Koločep imamo spremnog liječnika, ali tko će to financirati? 'Mi smo uputili gradu Dubrovniku da se očituje po pitanju je li grad Dubrovnik još uvijek u svojim financijskim konstrukcijama drži da se ide u realizaciju. Oni nisu odgovorili da li su spremni i dalje produžiti taj ugovor', rekla je ravnateljica dubrovačkog Doma zdravlja Ružica Šutalo. Mještanima Koločepa jedino preostaje nadati se lijepom vremenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene