Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U jeku afera koje potresaju Svetu stolicu, Vatikan je na internet stranicama objavio 12 svezaka dokumenata vezanih za drugi svjetski rat.


Inače čuvani u vatikanskoj biblioteci dokumenti za koje se često tvrdilo da kriju, između ostalih, tajne kardinala Stepinca i odnosa Vatikana i NDH, sada su dostupni svima. Skrivaju li tise stranica sada svima dostupnih dokumenta Vatikana iz Drugog svjetskog rata kakvu tajnu Kardinala Stepinca teško je reći. Dokumenti nisu novost, ali su ih tek rijetki mogli listati unutar vatikanskih biblioteka. 'Što tamo ima nije ni kompletno, odnosi se na selektivne dokumente vezane za rat, ali to nisu svi dokumenti vezani za pontifikat Pia XII', rekao je Ivo Banac iz HHO-a. Papa Ivan Pavao II nikada ne bi beatificirao kardinala Stepinca, poruka je teologa Adalberta Rebića koji tvrdi da nema nikakvih skrivenih papira o Stepincu.

Vezani članci Papa Franjo, Antonio Guterres, Emmanuel Macron Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD-a, reakcije stižu iz cijelog svijeta: "Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim" Ilustracija Policija u više gradova izvanredno otvara šaltere, doznajemo o čemu se radi: "Primijetili smo da građani nisu baš ažurni..."

'Svetoj stolici ne bi mogao izbjeći ni jedan detalj koji bi inače ugrozio proglašenje blaženim', rekao je Rebić. U papirima se vide pisma kardinala Stepinca s jasnom porukom o negativnoj politici Ante Pavelića. Vide se i njegova pisma u kojima traži pomoć za židovsku djecu u dobi od sedam do 17 godina. 'Neće se u vatikanskim arhivima ništa naći što bi bacilo ljagu na nadbiskupa Stepinca', rekao je Rebić. U dokumentima se vidi i kako je Papa Pio XII izbjegavao službeni susret s Pavelićem. Kako ga je primio privatno jer dolazi iz katoličke zemlje, ali zbog rata i potpore fašizmu nije želio priznati NDH.

'Pio XII je cijenio Stepinca jer je iskreno izvještavao o nemilim događajima i progonima sa strane ustaša i sa strane nacista', dodaje profesor Rebić. Papu Pia XII upravo zbog pontifikata za vrijeme holokasta mnogi su optuživali za pasivnost i svojevrsno ignoriranje ratnih strahota fašista i nacista. 'Ovo je odgovor na to jer ima dokumenata koji pokazuju da nije bio pasivan. Postoje oni koji nikada neće biti zadovoljni kao i oni koji će uvijek uljepšavati sliku', objašnjava Banac. Arhivi dostupni široj javnosti daju priliku i za više tumačenja. To je i razlog njihova otvaranja jer poznato je da slični dokumenti iz davnijih dana još uvijek nisu javni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju