Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istaknuti hrvatski crtač i cijenjeni strip-autor Ivica Bednjanec preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini, priopćio je večeras zagrebački nakladnik Školske knjige, d.d.


Ivica Bednjanec je autor popularnih strip-albuma 'Jasna i osmoškolci', 'Durica', 'Genije', 'Nježni sport' te je bio klasik hrvatskoga stripa, uz koji su odrastale poslijeratne generacije.

Vezani članci Atomsko sklonište (Foto: Youtube) Preminuo je legendarni bubnjar Atomskog skloništa Zdravko Širola – Cajo Slika nije dostupna Odlazak velikana: Preminuo je Ivica Vidović

Bednjančeva velika produktivnost i želja da uvijek dobro komunicira s publikom u zornoj čitljivosti njegova rada priskrbili su mu epitet 'pučkog zabavljača' i autora koji se ponajprije obraća djeci. Od 1967. godine, puna tri desetljeća, objavljivao je popularnog 'Lastana' i serijal 'Osmoškolci i genije' u školskom časopisu 'Modra lasta'.

Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Rođen je u Zagrebu 1934. godine, a diplomirao je na višoj Grafičkoj školi 1962. godine. Prve je stripove objavio 1952. godine. Bavio se i grafičkim dizajnom, a prvu nagradu dobio je 1957. godine za strip 'Crveni se šuma'.

Jednu od zadnjih većih izložbi priredila mu je Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Osebujan talent Ivice Bednjanca cijeloga se života 'brusio' u jedinstvenom rukopisu i crtežu, a u nasljeđe nam je ostavio preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, navode u Školskoj knjizi.

Posljednji ispraćaj Ivice Bednjanca bit će u petak, 18. veljače, u 13,20 na groblju Miroševac. Komemoracija u spomen Ivici Bednjancu obržat će se u ponedjeljak, 21. veljače, u 12 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Masarykovoj 28. (Hina)