Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen u Srbiji

U Beogradu ispitan osumnjičeni za špijunažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac uhićen u petak u Srbiji pod sumnjom da je špijunirao u korist hrvatskih obavještajnih službi ispitan je u Višem tužiteljstvu u Beogradu.

Završeno je saslušanje osumnjičenog za špijunažu i donesena je odluka o pokretanju istrage za kazneno djelo špijunaže te je predloženo određivanje istražnog zatvora za osumnjičenika, potvrđeno nam je iz srpskog tužiteljstva.

Osumnjičeni je trenutno u 48-satnom pritvoru, nakon što su ga u petak u Beogradu uhitili operativci Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara? Slika nije dostupna Odluka u Beogradu Osumnjičenom za špijunažu u korist Hrvatske 30 dana pritvora

Ovisno o okolnostima pod kojima je počinjeno kazneno dijelo špijunaže, po kaznenom zakonodavstvu Srbije moguća je kazna od tri do 15 godina zatvora, a ako se utvrdi da je riječ o teškim posljedicama po državnu sigurnost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, najmanja zapriječena kazna je 10 godina zatvora.

Više javno tužiteljstvo u petak je potvrdilo da uhićeni muškarac ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a potom mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.

Beogradski mediji su, prema neslužbenim saznanjima, objavili da je uhićen 57-godišnji Čedo Čolović, umirovljeni časnik nekadašnje vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz okolice Drniša, te da je, navodno, uhićen pri pokušaju bijega u Hrvatsku.

Za beogradski tisak i elektroničke medije vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljene za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene