Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na slobodi

VIDEO Matija Posavec priznao krivnju i podnio ostavku na mjesto župana. Njegov zamjenik o funkcioniranju županije: "Vlada će raspisati izbore"

Matija Posavec
Matija Posavec DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Matija Posavec Matija Posavec Foto: DNEVNIK.hr Matija Posavec - 2 Matija Posavec - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matija Posavec Galerija 1/3 >>
Matija Posavec priznao je krivnju i podnio ostavku na mjesto župana. Županiju će do novih izbora voditi Josip Grivec. Iza rešetaka ostaje dvoje ljudi, od šestero uhićenih u jučerašnjoj akciji USKOK-a u Međimurju.

-u jučerašnjoj policijskoj akciji u Međimurju uhićeno je šestero ljudi

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije

-uhićeni su međimurski župan Matija Posavec i SDP-ov saborski zastupnik Stjepan Kovač

-Posavec i Kovač pušteni su na slobodu, USKOK im nije odredio istražni zatvor. 

-Matija Posavec priznao je krivnju i podnio ostavku na mjesto župana

Tijek događanja pratite iz minute u minutu u nastavku: 

12:13 Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec dao je izjavu nakon uhićenja čelnog čovjeka županije. On će, kako je rekao, do izbora voditi županiju." Županija funkcionira normalno i tako će se nastaviti. Radi se o pravilima igre, propisima, Vlada će vjerojatno raspisati nove izbore. Ne znam zakonske rokove, nemam s tim iskustvo. To je sad sve stvar Vlade. Ovo me šokiralo, nisam se čuo sa županom. Ne znam gdje je. Svima nam je izuzetno žao, a sve što znam, znam iz medija", kazao je. 

10:49 Odvjetnik Berislav Živković potvrdio je da je njegov branjenik predsjednik upravnog odbora međimurske uprave za ceste Josip Kobal pušten na slobodu. No, to ga kaže nije iznenadilo jer ne postoje zakonski razlozi za određivanje istražnog zatvora.

"Ako je točno da postoji nekakva snimka onda nema utjecaja na svjedoke, djelo se ne može ponoviti, a nema opasnosti ni od bijega", kazao je Živković. Zaključio je da USKOK nije donio takvu odluku da bi ona pala na sudu povodom žalbe.

10:35 USKOK je izvijestio da je, u dva odvojena slučaja, pokrenuo istragu protiv šest okrivljenika, ali je samo za dvojicu zatražio istražni zatvor. U dijelu povezanim s Posavcem USKOK je zatražio pritvaranje županijskog pročelnika Milorada Novakovića, dok bi u drugom kraku iza rešetaka mogao završiti policajac Mario Sever koji je s Kovačem navodno sudjelovao u slučaja slanja lažnih prijetnji smrću. USKOK je izvijestio da je Posavec pušten nakon što je priznao kazneno djelo, ali i podnio ostavku na dužnost.

9:53 Matija Posavec priznao je krivnju i dao ostavku na mjesto župana. Također, Kovač je iznio obranu te je na temelju toga USKOK ocijenio da nema osnove za njegovo držanje u zatvoru, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. Posavca se sumnjiči za primanje mita i pogodovanje pri zapošljavanju, a uhićen je jučer u akciji USKOK-a i policije.

9:10 Davorin Zlatarek, odvjetnik Stjepana Kovača i Matije Posavca, rekao je za N1 da za njegova branjenika USKOK nije tražio istražni zatvor, a da isto to vrijedi i za međimurskog župana Posavca. Još jučer je na slobodu pušten Josip Kobal, koji je Posavcu, kako sumnja USKOK, dao mito za svoj reizbor u Županijsku upravu za ceste.

To je za N1 potvrdio njegov odvjetnik Berislav Živković, dodavši da vjeruje da je USKOK ocijenio da nema zakonske osnove za držanje Kobala u zatvoru.

8:05 U jučerašnjoj policijskoj akciji u Međimurju uhićeno je šestero ljudi, među njima je i međimurski župan Matija Posavec. Nakon skidanja imuniteta, uhićen je i SDP-ov saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posavec se sumnjiči za primanje mita i pogodovanje pri zapošljavanju, a Kovač za insceniranje prijetnji smrću, što je iskoristio u kampanji za lokalne izbore u svibnju.

Svi osumnjičeni noć su proveli u policijskom pritvoru. Posavec je jučer ispitan u USKOK-u, a Kovača ispitivanje očekuje danas. Nakon ispitivanja svih osumnjičenika Uskok će priopćiti je li protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage.

7:50 Posavec i Kovač, uhićeni su u istoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. Tužitelji su ispitali i Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao natječaje za poslove, ali i predsjednika upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipa Kobala. On je županu navodno dao mito kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru, a mediji navode da je riječ o 10.000 kuna.

Uz Kovač su, pak, suosumnjičeni međimurski policajac Mario Sever te Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane prijeteće poruke. Cilj im je navodno bio da otkriju tko stoji iza internetske stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči posljednjih lokalnih izbora u svibnju. Kako bi otkrili tko je iza strance s koje su kritizirali Kovača dogovorili su da će mu Ledenčan poslati prijeteće poruke koje će potom prijaviti policiji. Osumnjičeni policajac pritom je navodno tražio da on vodi taj slučaj kako bi o svemu obavještavao Kovača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene