Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Menadžeri, ministri i jedan potpredsjednik Vlade nekadašnja su krema hrvatskog društva i glavni gosti USKOK-ove sobe za ispitivanje. Ondje zidovi imaju uši, a donedavno državne i financijske tajne razotkrivaju se iz sata u sat.


Na tom mjestu ispitali smo ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana. U ekskluzivnom razgovoru za Novu TV otkrio je kako osumnjičeni često čak i zaplaču.

Vezani članci Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 Ministarstvo o Mamićevim optužbama na račun inspektorice: "Ona ni nije u inspekcijskom nadzoru u Osijeku, tu je u Zagrebu" Zdenka Peternel Peternel u obrani u aferi Remorker: "Moj odvjetnik se čudio kad sam mu rekla da se neću nagoditi"

Mnoge tajne otkrivene su u sobi broj 4. Uskokova prostorija za ispitivanje od koje strepe mnogi koji su se našli s druge strane zakona, jedna je od najposjećenijih u Hrvatskoj. Moglo bi ju se nazvati predsobljem Remetinca.

>> Mladen Barišić u USKOK-u iznosio obranu

Oči u oči gledao je ravnatelj USKOK- a brojnu gospodarsku, političku i društvenu elitu. ''Rijetki su dani kada je ova soba izvan funkcije, tu se radi od jutra do navečer'. rekao je Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a. Sve, koji su grijali stolac nasuprot njega i po nekoliko sati, bilo kao osumnjičenici ili samo kao svjedoci, doživljavao je isto.

'Nema ovdje nikakve razlike, je li Pero ili Marko, nema razlike u njihovom statusu i prema svima se ponašamo jednako i sukladno zakonu', dodao je Cvitan. Pa tako i prema akterima najzvučnijih afera.

O konkretnim slučajevima, ne bi smjeli govoriti,  no brojni su im se detalji urezali u pamćenje. 'Reagiraju na različite načine. Nisam stručnjak za govor tijela, ali ne bih rekao da se mene preplaše. Ima situacija i da plaču, plaču kad se suoče s dokazima i s činjenicama koje jesu i onda ima i suza', rekao je Cvitan. Na upit tko je plakao, odgovorio je da su mnogi pustili suzu.

'Ne želimo ispasti smiješni'

'Plakali su, grlo im se sušilo, a iscrpljeni ispitivanjem, mnogi su i ogladnili', dodao je i istakao da kada ispitivanje dugo traje, donesu hranu jel nisu batinaši jer da nekoga ubijaju 10 sati u danu, ubijali bi i sebe', rekao je ravnatelj USKOK-a.

Da bi se nekoga moglo posjesti ovdje, treba odraditi najvažniji dio posla, prikupiti dokaze, a to često puta i nije jednostavno. Moraju biti spremni na sve. 'Priprema je iznimno velika, vi morate znati što ćete pitati, ne možete doći ne pripremljeni, osim toga, sve se bilježi kamerom i ispadate smiješni, a mi to ne želimo, već želimo biti apsolutno profesionalni', rekao je Cvitan.

Sve što je s dvije kamere snimljeno, pohranjuje se na disk. 'Ne postoji mogućnost da bi itko dodao bilo kakav dodatak i da bi učinio nešto s tim CD-om', pojasnio je Cvitan. Sve se umnožava u tri primjerka i sprema u jednu ovakvu kovertu. Nemoguće ju je potrgati, a da tragovi ne budu vidljivi.