Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicijska prepucavanja

Ostojić: Zakon nisu pisali pendrečari!, HNS: Seks skuplji od premlaćivanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prepucavanje koalicijskih partnera o prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nastavljeno je. Opet su se spominjali pendrečari, a prešlo se i na priču o seksu na javnom mjestu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je danas kritike iz HNS-a da prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je izradio MUP, izgleda kao da su ga pisali "pendrečari" te istaknuo da je prije izglasavanja u Saboru teško govoriti kako će zakon u konačnici izgledati.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

"Takav način razgovora više govori o onome tko takvu poruku šalje. MUP će ostati pri tome da Zakon donosi Sabor, saborski zastupnici. Takve kvalifikacije ne prihvaćam", izjavio je Ostojić novinarima u Saboru, koji su ga pitali smatra li uvredljivim da za MUP-ov zakon u HNS-u kažu da su ga pisali "pendrečari".

"Stvar je vrlo jednostavna, vjerojatno ako nemate drugih tema onda možete i to staviti na dnevni red", odgovorio je na upit kako tumači da je zakon u saborskoj proceduri od listopada prošle godine, a da su kritike, i to od koalicijskog partnera HNS-a, počele tek sada.

>> VIDEO HNS se obrušio na Vladin prijedlog Zakona o prekršajima: 'Pisali su ga pendrečari!'

Naime, HNS je jučer istupio protiv predloženog zakona, ocjenjujući ga antidemokratskim i antiliberalnim jer se njime, smatraju, krše prava na privatnost te slobodu izražavanja i mišljenja. Ostojić je naglasio kako zakone donosi Sabor, te da će se, kada ga Sabor donese, vidjeti kako će izgledati, u predloženom ili izmijenjenom obliku.

Ustvrdio je kako je MUP predložio zakon, a Vlada ga prihvatila i uputila Saboru na donošenje, napominjući da je MUP do sada pokazao kako svaki put sluša što o zakonima koje predlaže kažu saborski zastupnici i odbori. Na HNS-ove prigovore da je zakon "prerigidan", odgovorio je kako je zakon tek u prvom čitanju, da se ne može govoriti o konačnom zakonskom tekstu te da će se tek na kraju, kada ga Sabor donese, vidjeti "što je tu rigidno".

"Zakon je od 2008. bio na javnim raspravama, o njemu se dugo raspravljalo, a MUP ga se sada usudio predložiti", poručio je ministar.

'Ako javno tučete ženu - 2.000 kn, ako se javno s njom seksate - 5.000 kn'

Za prijedlog Vlade, HNS-ov zastupnik Boris Blažeković danas je kazao kako "u cijelosti djeluje kao ćudoredni zakon i kao zakon o moralu, a ne o javnom redu i miru", te da bi ga u tom smislu trebalo povući iz procedure. Kao primjer nekvalitete naveo je nesrazmjer kazni koje predviđa. "Ako tučete ženu na javnom mjestu, onda to otprilike platite dvije tisuće kuna, a ako se s tom istom ženom seksate na javnom mjestu, onda to platite pet tisuća kuna kazne", kazao je.

Upitan je li HNS o tom zakonu razgovarao s koalicijskim partnerima, odgovorio je kako su HNS-ovci svoj stav izrazili na saborskim odborima te bili suzdržani pri odlučivanju. Da bi se postiglo suglasje oko zakona, nužnim je ocijenio promjenu i poboljšanje predloženih odredbi.

"Cilj je da se ne radi nikakav skandal, nego da se poboljšaju uvjeti i sloboda građana, ali u određenom kontekstu i u okviru reda i mira. Mislim da bi bilo dobro da se ili brojnim amandmanima to donese, ali toliko bi ih puno trebalo da bi možda bilo bolje da se taj zakon na neki način povuče iz procedure, da odumre", poručio je Blažeković.

Kregar ima konceptualne primjedbe

Josip Kregar, nestranački zastupnik iz SDP-ova kluba i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, također je stava kako se radi o zakonskoj inicijativi koja nije dobro promišljena. Na zakon, dodao je, ima konceptualne ("to je zakon koji paše u jedno drugo vrijeme, a ne u moderno vrijeme i život u realnosti kakav imamo") te pojedinačne primjedbe.

"Zakon nije dobro koncipiran, previše je restriktivan i tako zadire u ljudska prava. Zbog toga mislim da bi bilo dobro da zakon doživi jednu temeljitu reviziju", ustvrdio je Kregar. I on je kao glavnu primjedbu naveo kaznene odredbe - "kazne kakve se predviđaju idu valjda do toga da ni jedno ponašanje u javnosti ne bi bilo ne samo zabranjeno nego bi bilo teško kažnjeno, a mislim da nije".

Upitan kako to da su zakon, s obzirom na te primjedbe, vladajući pustili u proceduru, Kregar je odgovorio kako su očekivali da će zakon doživjeti veće izmjene te da će iz MUP-a, kao predlagatelja, prijeći u Ministarstvo pravosuđa, odnosno da će dobiti jedan "nepolicijski kriterij" koji će u daleko većoj mjeri poštivati ljudska prava.

Kregar se nada da će se zakon, koji je na dnevnom redu saborske sjednice u prvom čitanju, vratiti na doradu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene