Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prožvakana tema ili sumnjivo djelo?

Ostojić u aferi: Kupoprodaja pod povećalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Veljko Ostojić našao se usred afere oko kupoprodaje atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na čak 25 milijuna kuna. Sve ispituje i Državno odvjetništvo. Ministar u priopćenju uvjerava kako osobno s tim nema veze te kako je zemljište kupila obitelj njegove supruge.

Kupoprodaja atraktivnog zemljišta kraj Rovinja našla se pod povećalom. Obitelj Mitton prodala ga je za nešto manje od milijun kuna, dok je nakon urbanizacije 11,5 hektara zemlje vrijednost skočila na vrtoglavih 25 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu

>> Ostojić: Ovo je prožvakana tema

Iza ove kupoprodaje tvrde prvotni vlasnici, dijelom stoji ministar turizma. Ministar Ostojić bio je prisutan na razgovoru i kada se zemljište gledalo, potvrdila je bivša vlasnica zemljišta Claudia Mitton. Iako su, potvrđuje, godinu dana prije prodaje tražili urbanizaciju za zemljište, nisu je dobili. Nakon što su prodali zemljište dogodila se urbanizacija.

'Zemljište je kupila moja šogorica'

Ministar je na godišnjem odmoru. Ali priznaje, stoji u priopćenju, da je s kupoprodajom upoznat. 'Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale. Navedenu lokaciju u Balama 2004. kupila je moja šogorica s idejom da poslovanje restorana i hotela 'Vallsabion' u Pješčanoj uvali, koji je vodila zajedno s mojom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva, proširi na novi boutique hotel 'Vallsabion 2' na spomenutoj lokaciji u Balama', priopćio je Ostojić.

Ali do izgradnje butik hotela nikad nije došlo. Zemlja je prodana trećim osobama. Osim Ostojića 2003. za zemlju je bio zainteresiran i zagrebački poduzetnik Boris Filipaj. Ali ga je Ostojićeva šogorica preduhitrila. Nije mu žao, kaže, jer je kupio još bolje. U sve se upleo i DORH.

'Zna se kakav je odnos IDS-a i Ladonje'

'Iz DORH-a sam dobio poziv. Kradu mi vrijeme. Ja moram proizvoditi, radnicima osigurati plaće, a bavim se ovom pričom. Nekad se čovjek pita isplati li se uopće govoriti istinu u ovakvoj zajednici', rekao je Filipaj. U vrijeme kada je izglasan novi prostorni plan, tvrdi Ostojić, u Općinskom vijeću sjedilo je samo dva IDS-ovca i 11 vijećnika Plinija Cuccurina.

'Vjerujem da je javnost upoznata s odnosima IDS-a i Plinia Cuccurina odnosno Ladonje te da nema potrebe da se po tom pitanju išta dalje pojašnjava. Toliko o insinuaciji da se na takve odluke moglo utjecati izvan Bala', dodaje Ostojić.

Jakovčić zna zašto se to sve događa

No prostorni plan, tvrde u Ladonji, u skladu je sa županijskim kojeg je donio IDS. 'To je nama prezentirano sa strane većine da je to dobar projekt. Ako je to sve istina, malo je sramota jer razlika od kupnje do prodaje je jako velika i mislim da to nije u redu', rekao je Željko Bilić, IDS-ov tadašnji član vijeća.

Jakovčić zna zašto se to sve događa. 'Radi se o tome da je to napad na mene a ne na njega a sve zato jer se Jakovčić kandidira za europski parlament', rekao je Ivan Jakovčić.

'Nema politike'

'Ja vas uvjeravam da u svemu tome nema politike. Podmetanja takvih slučajeva danas je u Istri 100-tinjak, 200-tinjak ako ne i više', rekao je zastupnik Damir Kajin. Evo što misli koalicijski partner o tome što se ime ministra Ostojića spominje u aferi.

'Sve je u životu nezgodno ako nije dobro. Ali isto tako ne možete čovjeku, dok mu se ne dokaže krivnja, nešto imputirati', rekao Siniša Hajdaš Dončić. Ministar poduzetništva Gordan Maras nije želio ovo komentirati.

Prožvakana tema ili sumnjiva kupoprodaja?

Je li riječ o prožvakanoj temi koja se izvlači iz naftalina po potrebi s obzirom na izbore kao što tvrdi ministar Ostojić i Jakovčić ili o sumnjivoj kupoprodaji - odgovor će dati istražna tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene