Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk se više neće plaćati

Ostojić poručio Babiću: Novih kolektivnih pregovora neće biti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao je danas predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivicu Babića da potpiše granski kolektivni ugovor za zdravstvo, te poručio da, unatoč prijetnjama štrajkom, neće pristati na strukovni kolektivni ugovor samo za liječnike.

Novih kolektivnih pregovora neće biti, a Babić se može samo pridružiti ostalim sindikatima i potpisati postojeći granski kolektivni ugovor, sklopljen početkom prosinca prošle godine, poručio je Ostojić u emisiji javnog radija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Latentna faza Liječnički štrajk u mirovanju, Babić poručuje: Spremni smo prihvatiti žrtvu Slika nije dostupna 48. dan štrajka Štrajk liječnika: 'Ako u roku tjedan dana ne završe pregovori, kuvertiramo otkaze'

Ponovio je i da štrajk u bolnicama, ako se nastavi, neće biti plaćen, te će se iskoristiti sve zakonske mogućnosti za pravilnu organizaciju rada tijekom štrajka. HLS, koji nije pristao na novi kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o ponovnom aktiviranju štrajka odlučit će u petak na sjednici Štrajkaškog odbora.

Babić i Ostojić ne miču se s mrtve točke: Liste čekanja sve duže

Ostojić je istaknuo da će poštivati odluku Ustavnog suda o ukidanju radne obveze liječnicima, ali i Zakon o reprezentativnosti, koji određuje koji sindikati sudjeluju u pregovorima. Podsjetio je da pregovarački odbor sindikata u zdravstvu ima osam članova, te da su svi, osim Babića, potpisali novi kolektivni ugovor.

Voditeljicu emisije zanimalo je i hoće li Ministarstvo zdravlja istražiti invaliditet Ivice Babića, kojega je Nikica Gabrić nazvao "lažnim ratnim invalidom", na što je ministar odgovorio da je to stvar ministarstava branitelja i rada i mirovinskog sustava.

Liste čekanja sve veće

Radi smanjenja listi čekanja, koje su u nekim bolnicama povećane i četiri puta, najavio je uvođenje smjenskog rada, rada poslijepodne i subotom, što su već neke bolnice uvele, a do početka veljače na smjenski bi rad trebale prijeći i sve županijske bolnice.

Za masterplan spajanja bolnica Ostojić kaže da će biti objavljen u veljači. Ustvrdio je da će biti značajnih restrukturiranja, ali se nijedna bolnica neće zatvoriti. No, odbio je precizirati pojedinosti, primjerice je li se odustalo od spajanja Ortopedske klinike u Lovranu s KBC-om Rijeka.

Za sad je, kaže, sigurno da će biti manje kreveta za akutne dijagnoze, ali će se povećati broj kreveta za kronične pacijente, degenerativne bolesti i palijativnu skrb.

Kninska bolnica ima intenciju da se restrukturira u bolnicu za palijativu. Tamo će se napraviti novi odjel za palijativnu skrb i hospicij za južnu Hrvatsku, ali će u toj bolnici ostati i četiri osnovne djelatnosti - interna, kirurgija, pedijatrija i ginekologija.

Ostojić protiv optužbi

Ministar je opovrgnuo optužbe iz Pakraca i Nove Gradiške da su spajanja bolnica političke odluke koje ne donose nikakve uštede. Poručio je da bolnice spajanjem "gube samo svoju tablu", ali ih nitko neće odnijeti. U njima će ostati zdravstveno osoblje, a reducirat će se samo djelatnosti koje se preklapaju, što se prvenstveno odnosi na administraciju i nezdravstvene djelatnosti.

"Pakrac, koji sada ima 35 specijalista, ubuduće će ih imati 140. Građani neće morati nikamo putovati, liječnici će dolaziti njima iz Požege i pregledavati ih u njihovom gradu nekoliko puta tjedno", rekao je Ostojić. Najavio je da bi novi pravilnik o dopunskom radu trebao riješiti gotovo 15 godina dugu praksu po kojoj bolnički liječnici poslijepodne ne rade u bolnicama, već privatno primaju pacijente.

Na upit o dušobrižničkoj ambulanti u koprivničkoj bolnici, u kojoj duhovnici sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja te imaju plaću u rangu psihologa, najavio je kako će taj problem uskoro biti riješen, kao i slučaj trojice svećenika u stalnom radnom odnosu u hrvatskim bolnicama.

Nakon dojava o pojavi svraba u Slavonsko-brodskoj županiji, pozvao je sve koji imaju simptome da se jave liječniku, jer je terapija uspješna, jednostavna i brza, te poručio da nema opasnosti od epidemije. Također je odbacio mogućnost zakonskog omogućavanja roditeljima da sami odlučuju hoće li cijepiti svoje dijete. Cjepiva su spasila stotine tisuća ljudskih života i zakon se u tom pogledu neće mijenjati, poručio je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene