Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inventura 2012. godine

Ostojić nahvalio samog sebe: Napravljeni su značajni pomaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio rezultate vlastitog rada protekle godine. Kaže da su učinjeni značajni pomaci, pritom posebno ističući smanjenje lista čekanja.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je danas da su u prvoj godini njegova ministarskog mandata napravljeni značajni pomaci u povećanju opsega zdravstvenih usluga, u Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, suradnji s udrugama pacijenata, transparentnosti te u smanjenju listi čekanja, no dodao je i da nije ispunjeno predizborno obećanje o ukidanju tri posto zdravstvenog doprinosa na mirovine više od 5.108 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za 21 posto SMANJENE LISTE ČEKANJA Rezultat povećanog rada u bolnicama Slika nije dostupna Dani otvorenih vrata Liste čekanja, malo liječnika, zastarjela oprema: Je li baš u svakoj bolnici tako?

Po njegovim riječima, ključni problem kada je preuzeo resorno ministarstvo bila je rascjepkanost i dezintegriranost zdravstvenog sustava. "Nije bilo strategije", ustvrdio je Ostojić na konferenciji za novinare podsjećajući da je u rujnu prošle godine donesena Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine, koja, kazao je, ujedno predstavlja i ulaznicu u strukturne fondove.

>> Zadarska Opća bolnica dužna 130 milijuna kuna i ide u sanaciju

Uz akcijski plan smanjenja listi čekanja, Ministarstvo zdravlja i HZZO uspješno su dovršili informatičko povezivanje bolničkog sustava, a formirane su i javno dostupne eListe čekanja te je započeo proces eNaručivanja.

Liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge u prosjeku su smanjene za 30 do 50 posto, ustvrdio je ministar zdravlja priznajući, međutim, kako su neke liste smanjene za 30, 50 ili čak 80 posto, dok su neke ipak ostale iste ili su se, na žalost, čak i produžile.

Nabavljeni su i neki deficitarni uređaji, kazao je Ostojić pohvalivši se da su u uporabu stavljeni i neki dosad neiskorišteni resursi, među kojima i sedam CT simulatora.

Povećan je opseg zdravstvenih usluga, izrađen prijedlog strateškog plana razvoja javnog zdravstva kojem predstoji javna rasprava, a uz preventivne programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke krenulo se i s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Kad je riječ o Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZO) svi ugovori su javno dostupni na mrežnoj stranici, a završena je i izrada novog modela ugovaranja zdravstvene zaštite. Uveden je učinkovitiji sustav i smanjene mogućnosti korupcije, kazao je ministar zdravlja dodavši da je uvedeno praćenje rada liječnika preko šifre za svakog pojedinog liječnika.

Kad je riječ o objedinjenoj javnoj nabavi, ministar Ostojić očekuje u 2013. godini uštedu veću od 300 milijuna kuna. Taj će novac, obećao je, biti uložen u bolju dostupnost zdravstvene zaštite.

Osvrćući se na dobivanje sredstava EU, kazao je kako je od 2007. do 2011. bilo svega pet projekata te je povučeno malo sredstava. Dodao je, međutim, da je samo tijekom posljednje godine napisano, aplicirano i dobiveno čak pet projekata.

Ostojić je najavio i da je masterplan bolnica u pripremi, no čeka se donošenje Zakona o sanaciji bolnica. Također je rekao i kako do kraja mjeseca očekuje da županijske skupštine procijene koje će bolnice oni sami sanirati, a koje neće. "Mi smo napravili preko 60 posto sanacijskih vijeća u koje je ušao niz ekonomista, pravnika i dio ravnatelja", kazao je.

Započeli smo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru, rekao je Ostojić podsjećajući da je u siječnju 2011. potpisan granski kolektivni ugovor koji je financijski dodatno opteretio zdravstveni sustav. "Započeli smo pregovore i uvjeren sam da su sindikati svjesni situacije i da će pogledati što se radi u susjedstvu, u Austriji u kojoj su jasno rekli - sve plaće, uključujući i sustav zdravstva, prate rast i sniženje BDP-a", rekao je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene