Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dovršena je istraga Unutarnje kontrole MUP-a koja je provjerila navode o praćenju osmero novinara i glavnog državnog odvjetnika.


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na press konferenciji izjavio je da nije bilo prisluškivanja Mladena Bajića i novinara, ali da je bilo praćenja jednog novinara. Postojali su i izlisti za pet novinara, za ostalo troje nije bilo izlista, jer, navodno, nisu mogli otkriti kojim se telefonima koriste.

Vezani članci Novinari pristižu: započelo predsjedanje Hrvatske Europskom unijom - 1 U Hrvatsku stigli dopisnici iz najuglednijih međunarodnih medijskih kuća, evo što ih sve očekuje Slika nije dostupna Ranko Ostojić: ''Nije bilo sastanka šefa SOA-e i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića oko Afere prisluškivanja''

>> Ostojić: Zatražio sam unutarnju kontrolu MUP-a!

Utvrđeno je i prikrivanje dokumenata te uništavanje dokumenata kako bi se to prikrilo. Ostojić je rekao i kako se izlistavanje poziva glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nije radilo direktno već indirektno te kako je to neprihvatljivo.

Ostojić je ustvrdio i kako se sve radilo po nalogu Olivera Grbića,  a odradio je Milijan Brkić.

Karamarko: Sve rađeno po Zakonu o policiji

redsjednik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je danas da su policija, njen tadašnji glavni ravnatelj Oliver Grbić i njegov zamjenik Milijan Brkić, na zahtjev DORH-a postupali po Zakonu o policiji te da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i novinari nisu bili meta, već netko iz sustava koji je dostavljao informacije iz istrage.

Karamarko je novinarima u središnjici stranke rekao da Bajić nije bio meta policijskog praćenja, već je to bio "onaj tko novinarima daje neovlaštene informacije iz istražnog postupka".

Konfuznim je ocijenio Ostojićeve izjave te podsjetio da je u srpnju prošle godine USKOK od policije zatražio istragu o curenju informacija iz istrage o slučaju bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, jedne od optuženih u slučaju Fimi medija.

'Policija je sve svoje radnje i aktivnosti poduzela po Zakonu o policiji na zahtjev DORH-a. Ne znam zašto se svi sada prave nevješti i nitko ništa ne zna', kazao je Karamarko. Napomenuo je i da Bajić i DORH neće precizirati koje je metode policija poduzela jer to precizira Zakon o policiji. Upitao se kako će policija dobiti informacije bez da izlista podatke tko su sudionici.

'Novinari nisu meta, meta je propusna točka u sustavu i onaj tko odaje službene ili državne tajne. Novinari ne, vi radite svoj posao', istaknuo je.

Upitan je li prikrivana i uništavana dokumentacija, predsjednik HDZ-a kazao je da se radi o "proizvodnji afera i pokušaju diskreditiranja sadašnjeg vodstva stranke'.

'To nije dobro. Nije dobro da se stranački politiziraju neki poslovi koje je država morala odrađivati', upozorio je.

Dodao je kako je od sve borbe protiv mafije koje je poduzela sadašnja vlast tek nekoliko liječnika završilo u zatvoru, a nekoliko policajaca u pritvoru.

Istaknuo je da je sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić bio na toj dužnosti i u vrijeme akcije pod kodnim nazivom 'Juda'.

'On je sudjelovao u toj akciji i ne vjerujem da bi ministar Ostojić danas na toj funkciji imao istu osobu koja nije poštivala zakone', rekao je Karamarko.

Podsjetimo, radi se o nalazu Unutarnje kontrole MUP-a koja je provela provjere navoda iznesenih u novinskom članku Novog lista o praćenju glavnog državnog odvjetnika i osmero novinara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook