Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija pratila Bajića i novinare?

Ostojić: Zatražio sam unutarnju kontrolu MUP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pisanju Novog lista, tajno praćenje Mladena Bajića i osmero novinara naložio je bivši ravnatelj policije Oliver Grbić, a u MUP-u su navodno razmatrali i uhićenje nekih novinara. No, Grbić za Novu TV sve demantira, a Ostojić je pokrenuo istragu.

U drugoj polovici prošle godine, nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora, policija je tajno pratila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara Večernjeg te Jutarnjeg lista angažiranih na praćenju istrage o aferi Fimi medija, piše Novi list pozivajući se na 'najviše izvore'. Izlistavanje njihovih telefonskih kontakata te direktno praćenje naložio je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić i to na temelju odredbe Zakona o policiji koja bez sudskog naloga dozvoljava tajno praćenje 'ako je očigledno da se drugim radnjama neće postići cilj policijskog posla'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

>> 'Kirin za Fimi mediju intervenirao kao ni za jednu drugu tvrtku'

Kao formalni razlog navedeno je curenje informacija iz istrage o HDZ-u, tadašnjoj vladajućoj stranci, a sve je krenulo u srpnju, nakon što su u Večernjaku objavljeni transkripti dijelova iskaza nekadašnje HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević. Prvo su pod nadzor stavljene četiri novinarke Večernjaka te Mladen Bajić, a praćenje je u rujnu prošireno još jednog 'večernjakovca' te na troje novinara Jutarnjeg, nakon što je taj list također objavio tekst s dijelovima Pavoševićkinog iskaza.

U studenome prošle godine, u jeku predizborne kampanje, u MUP-u, kojem je tada na čelu bio Tomislav Karamarko, održan je radni sastanak na kojem se navodno razmatrala mogućnost uhićivanja nekih od praćenih novinara. Kako pojašnjava Novi list, Karamarka na tom sastanku nije bilo, 'što je na kraju možda bilo i ključno da se odustane od uhićenja novinara'.

Grbić demantira Novi list

U telefonskoj izjavi za Novu TV, Oliver Grbić je demantirao pisanje Novoga lista. Kaže da je puno informacija curilo u medije te da je zatražio istragu o tome, ali da se policija pritom koristila drugim zakonom dopuštenim metodama, a ne tajnim praćenjem. Napomenuo je kako odgovorno tvrdi da nije uhodio ni Mladena Bajića, ni novinare.

Jospiović: Utvrditi je li sve bilo zakonito

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da treba utvrditi je li sve bilo zakonito i opravdano ili je bila riječ o zloupotrebi. 'Očito se otvaraju sve one dileme koje imamo, u konkretnom slučaju je li sve bilo zakonito i opravdano ili je bila riječ o zloupotrebi - predstoji utvrđivanje toga. A druga dilema je imamo li propise koji će spriječiti da se zloupotrijebe mjere koje moraju postojati jer inače mnoga nedjela ne bismo mogli otkriti. Vidim ovu, kako vi kažete, aferu kao poticaj da razmislimo o tim prevažnim pitanjima', kazao je Josipović novinarima.

Pusić: Treba uvesti reda

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra kako je očito da je potrebno uvesti red. 'Očito da je tu bilo razno raznih ponašanja koja su bila autonomnija nego što bi trebala biti za takve službe. Važno je da se tu uredi neka vrsta odgovornosti i hijerarhije', kazala je.

Ostojić najavio istragu

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbio je jutros komentirati pisanje Novog lista jer kaže da još nije pročitao dnevne novine. No u poslijepodnevnim je satima imao odgovor.  'U svakom demokratskom društvu smatram da takav slučaj treba još dodatno istražiti jer kad se radi i o novinarima i o glavnom državnom odvjetniku. Zatražio sam unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova da do kraja raščisti ovaj slučaj', rekao je ministar i potvrdio da je pokrenuta istraga.
 

'Još jedan kostur iz ormara'

Saborski zastupnici iz vladajuće većine poručili su da, pokaže li se afera istinitom, to znači da Grbić nije radio sam, nego po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i današnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. 'Čini se da se tu radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova', izjavio je novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP).

Naglasio je kako se taj slučaj mora temeljito istražiti, jer ako se pokaže istinitim, istaknuo je, Grbić to sigurno nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji ga je i doveo na tu dužnost. 'To je novi ozbiljan problem za HDZ, ali i novi ozbiljan problem za Hrvatsku', rekao je Stazić, izrazivši nadu da će Državno odvjetništvo pokrenuti istragu u tom pitanju.

'Teško mi je nagađati je li to znao samo ministar unutarnjih poslova ili je znala i premijerka, je li cijeli vrh HDZ-a u to bio uključen, ali sasvim sigurno ministar unutarnjih poslova jest', poručio je Stazić.

'Praćenje glavnog državnog odvjetnika bilo bi skandalozno'

Njegov stranački i kolega u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Rađenović izjavio je kako će biti skandalozno pokaže li se istinitim da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika. 'Ako je to istina, to je vrlo ozbiljna tema, daleko ozbiljnija od one s kojom se Odbor bavio oko afere 'izlisti'', kazao je.

'Ako je to radio Grbić, ne čudi me'

'Moram priznati da, ako je to istina da je to radio Oliver Grbić, mene to ne čudi', izjavio je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP), podsjetivši da je Odbor u prošlom mandatu raspravljao o predstavci SDP-ovca Slavka Linića da je Grbić protiv njega falsificirao kaznenu prijavu. 'Jako je opasno da smo se vratili u jednu praksu za koju sam davno mislio da je završena, a to je bilo nadziranje novinara. To je opasna priča', naglasio je.

Pozvao je Ravnateljstvo policije da taj slučaj istraži do kraja, da DORH zatraži cjelovitu istragu te da se u istragu, ako bude potrebno, uključi i Odbor.

Podsjetivši na to da je Grbića na čelo Ravnateljstva policije doveo Karamarko te na HDZ-ove rasprave iz Odbora da ministar mora znati sve što radi ravnatelj, zaključio je da je Karamarko znao što je radio Grbić. 'Ne znam je li to išlo iznad ministra, je li to znala tadašnja premijerka. Temeljem onoga što sam vidio, mogu samo pretpostaviti da je Karamarko znao što mu radi ravnatelj policije', poručio je Dragovan.

Od predsjednika Odbora očekuje da će na dnevni red uskoro staviti i predstavke odvjetnika Ive Sanadera, koje su, po njegovim saznanjima, stigle u Odbor.

'Banditizam par excellence'

IDS-ovac Damir Kajin, također član Odbora, rekao je kako je Hrvatska već naučila da je HDZ represivni, obavještajni aparat koristio kako bi prisluškivao oporbu i novinare, a navodno praćenje glavnog državnog odvjetnika označio je kao 'banditizam par excellence'. 'Budite uvjereni, nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku, nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjih poslova, a vjerojatno i predsjednika Vlade Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo', kazao je Kajin.

'Opasnost za nacionalnu sigurnost'

Za oporbeni HDSSB ovaj je slučaj još jedna od potvrda njihova stava, koji je naveden i u izdvojenom mišljenju na zaključak Odbora oko 'afere izlisti', da aktualna vlast, kao i prethodna, nastavlja kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije, niti iz sigurnosno-obavještajnog sustava.

'Sva ovakva postupanja nisu samo skandalozna, nego su i opasnost za cijelokupnu nacionalnu sigurnost Hrvatske, pa čak i ako se radi o Mladenu Bajiću', kazao je Dinko Burić, također član Odbora.

'Hrvatska nije pravna država'

Laburist Branko Vukšić rekao je kako i taj 'skandalozni' slučaj pokazuje da Hrvatska nije pravna država, dodavši da vjeruje novinskim napisima te da očekuje da će oni koji su naložili praćenje novinara biti i procesuirani. 'Praćenje novinara, izlist razgovora novinara... čini se sve kako bi novinari sve teže radili, kako bi bilo sve manje novinarskih sloboda, kako bi policijski aparat zastrašio one koji se danas usude reći 'popu pop, a bobu bob'. Prije svega, to su novinari, jer novinari u Hrvatskoj otkrili su više afera nego čitav represivni aparat', poručio je.

Napomenuo je kako se iza Grbića vuče 'toliki crni trag raznih afera i raznih slučajeva zaštite nekih novinarki i novinara' da bi konačno bilo vrijeme da se pokrene i neka istraga. 'Mogu samo nagađati je li Oliver Grbić radio to na svoju ruku ili je radio u kompi s nekim drugim. Sasvim je sigurno da treba reagirati DORH i da treba čim hitnije preispitati Grbića i napraviti reda i u policiji i u DORH-u i u tajnim službama', kazao je Vukšić.  (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene