Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez konkretnog odgovora

Ostojić i dalje šuti o eventualnom nasljedniku u Ministarstvu zdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas na Novu godinu, Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj gdje je obišao novorođene bebe i njihove majke, a nakon toga je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica.

Tijekom novogodišnje noći u Petrovoj se rodilo pet beba, a prva je bila djevojčica koja je došla na svijet u ponoć i 51 minutu. Njezina majka Vedrana Černecki je iz Županje i to joj je četvrto dijete. Ministar je porazgovarao s majkama novorođenih beba, poželio im sve najbolje i darovao im ruže te košaru s voćem.

Od sinoć u 20 sati pa do 8 sati ujutro u Petrovoj se rodilo ukupno 19 beba.

U Hrvatskoj se godišnje rodi 41.000 djece, a u Petrovoj 4.400 djece, rekao je ministar u izjavi za novinare nakon obilaska majki i novorođenčadi te razgovora s dežurnim liječnicima i medicinskim sestrama. "To je, kad gledamo proteklih nekoliko godina, brojka koja je konstantna. Nažalost, ta brojka iz godine u godinu pada, ali se tijekom protekle godine rodila 41.300 curica i dečki u našoj državi", kazao je Ostojić.

Pročitajte i ovo Bolnica u Sisku - 1 Lijepa gesta Zagrebački osnovnoškolci uveselili pedijatrijski odjel u Sisku: "Ovo djeci smanjuje stres, svaka im čast na ideji!" Ilustracija Kaznena prijava Predator neovlašteno snimao djecu u kampu: Na domišljat način postavio kameru, ali su ga razotkrili

>> Matej, Dino, Mila, Vita: Ovo su prve bebe rođene u 2013. godini!

"Ono na što smo mi jako ponosni jest naš visoki standard kvalitete rada medicinskih sestara i naravno liječnika, tako da je perinatalna smrtnost ispod 3,5 promila, što je u europskom prosjeku, a maternalna smrtnost je difinitivno u svjetskom prosjeku", istaknuo je.

Ministar o natalitetu

Podsjetio je da je Petrova bolnica referentni centar za komplikacije u trudnoći te da u nju dolaze trudnice iz cijele Hrvatske. Što se tiče poboljšanja nataliteta u Hrvatskoj, ministar je rekao da je za to prije svega potrebna adekvatna infrastruktura, a to su dječji vrtići i škole. Upozorio je da su demografski podatci alarmantni. "U Hrvatskoj je manje djece do petnaeste godine života nego strarijih od 65 godina, a moralo bi biti obrnuto da bi se država razvijala i to je ključni problem Hrvatske 21. stoljeća".

Također je naglasio da nema alternative reformi zdravstva te da "reforme idu dalje za dobrobit naših građana".

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu Darinka Kosora, predsjednika Hrvatsko socijalno liberalne stranke (HSLS), "da ne može sjediti na dvije stolice", odnosno kandidirati se za zagrebačkoga gradonačelnika i pritom ostati ministar zdravlja, Ostojić je odgovorio da postoji niz primjera u Europi, svijetu i Hrvatskoj da "predstavnici izvršne vlasti, ministri u vladama, istodobno ulaze u utrku za gradonačelnika glavnog grada".

"Očekujem od jedne velike, doduše nekad velike stranke, da to zna, da zna europska iskustva. Prema tome, to je priča koja je završena."

 
Upitan zna li se tko će doći na mjesto ministra zdravlja ako bude izabran za zagrebačkoga gradonačelnika, Ostojiće je rekao da ima cijeli niz kandidatkinja i kandidata koji mogu obnašati tu dužnost te da će o tome biti riječi nakon izbora u svibnju, "nakon pobjede".
 
Ministar je danas također posjetio korisnike Doma za starije osobe Pešćenica koji su mu priredili prigodni program, a proveo je i neko vrijeme u ugodnu druženju s njima. Poželio im je puno zdravlja u novoj godini. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene