Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova istraga USKOK-a

Sanader želi suđenje u Austriji, ne vjeruje u pošteno suđenje u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader ipak želi suđenje u Austriji, jer ne vjeruje u pošteno suđenje u Hrvatskoj, poručio je njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

'Dr. Sanader je uvijek spreman za suđenje pred austrijskim kaznenim sudom i uvjeren je da brzo može pobiti optužbe protiv njega pred neovisnim stranim sudom, bez utjecaja politike', istaknuo je Suppan u razgovoru za austrijsku agenciju APA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ročište zakazano za 9. svibnja Sanader opet pred sudom, moguća odluka o izručenju Slika nije dostupna Carstvo navodno na prodaji Adris grupa kupuje Dioki Roberta Ježića?

Ekstradicijski pritvor bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu produljen je danas na još dva mjeseca, objavila je glasnogovornica državnoga tužiteljstva Barbara Feichtinger.

USKOK je donio nalog o proširenju istrage protiv Ive Sanadera i Roberta Ježića zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Tereti ga se i za štetu nanesenu JANAF-u

Osnovano se sumnja da je Ivo Sanader, kao predsjednik Vlade RH, od studenog 2008. do lipnja 2009. godine, na traženje Roberta Ježića, većinskog vlasnika društva DIOKI, u nakani da trgovačkom društvu pribavi nepripadnu korist na štetu JANAF-a, društva koje je u većinskom vlasništvu države, najprije naložio ministru gospodarstva, rada i poduzetništvu Damiru Polančecu da organizira sastanak Roberta Ježića s odgovornim osobama društva JANAF.

Svrha sastanka je bila da se između društva DIOKI, kao prodavatelja, i društva JANAF, kao kupca, u što kraćem roku realizira kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku, pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić.

Održano je više sastanaka na kojima je od predstavnika JANAF-a Damir Polančec tražio da se pregovori čim prije dovrše s ciljem zaključenja ugovora po traženim uvjetima Roberta Ježića.

Međutim, s obzirom da nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora, zbog toga što je cijena koju je tražio Robert Ježić bila znatno viša od tržišne cijene, prema procjenama koje su izrađene na traženje JANAF-a, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojem je od odgovornih osoba JANAF-a zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića, iako je znao da bi time za društvo JANAF nastupila šteta, a društvu DIOKI bi se pribavila nepripadna korist u iznosu od najmanje 10 milijuna eura. Odgovorne osobe JANAF-a su zahtjev Ive Sanadera, zbog štetnosti ugovora za njihovo društvo, odbile.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.

'DORH želi pod svaku cijenu zadržati Ježića u pritvoru'

Novi nalog USKOK-a komentirao je i Ježićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. 'Taj potez DORH-a pokazuje dvije stvari. Prva je da se jednim manipuliranjem procesnim pravima, koje Državno odvjetništvo ima, Ježića zadrži pod svaku cijenu u pritvoru, a druga je da svaki poslovni događaj u ovoj zemlji može pod određenim uvjetima završiti procesuiranjem i pritvaranjem. Mislim da si DORH uzima ulogu političkog arbitra i mislim da je to jako loše', rekao je Pavasović Visković.

'Nažalost, tajnost istrage u ovom trenutku štiti samo DORH i njihove interese. Ono u što sam uvjeren, kad ovaj spis postane javan i kad jabvost bude imala uvid u njega, da će doslovno biti šokirana da je moguće da netko bude u pritvoru zbog takvih stvari', dodao je odvjetnik Roberta Ježića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene