Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštećen auto hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Rupelovih kritika upućenih Hrvatskoj na državnoj televiziji, u središtu Ljubljane oštećen je automobil hrvatskih registracija, u vlasništvu hrvatskog veleposlanstva u Sloveniji.

Automobil je oštećen udarcima nogom u vrata u istoj noći u kojoj je slovenski ministar vanjskih poslova, Dmitrij Rupel, na TV-u sa simpatijama govorio o radikalnom prijedlogu da Slovenci bojkotiraju Hrvatsku.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Iako se zasad samo zna da se radi o vandalskom činu i nema dokaza da je incident povezan sa zaoštravanjem retorike slovenskih političara, hrvatski veleposlanik Mario Nobilo i slovenski politički analitičar Vlado Mihaljek, smatraju da je pogrešno služiti se govorom neprijateljstva.

'Htio bih apelirati na odgovornost za javnu riječ političara. Takav nekontrolirani govor, kakav smo čuli proteklih dana, može se, nažalost, pretvoriti u incident, a to nikome nije potrebno. Ne želimo raditi dramu od incidenta koji se dogodio s automobilom djelatnice veleposlanstva. Riječ je o vandalizmu. Neću spekulirati je li taj vandalizam direktna posljedica nastupa slovenskih političara u TV emisijama. Ali apeliram na to da se ne koristi takav jezik', rekao je hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo. 

Činjenica da se događaj zbio nakon radikalnih izjava potpredsjednika slovenskog parlamenta Marka Pavlihe i ministra Dmitrija Rupela može biti samo slučajnost, ali slovenski politički analitičar Vlado Mihaljek njihove izjave, posebno Rupelove, smatra spornima. 

Pavliha je, podsjetimo, zatražio da Slovenija radikalizira odnose s Hrvatskom te predložio da slovenski turisti bojkotiraju hrvatsku obalu. Za ovo posljednje Rupel je izjavio da mu je 'osobno simpatičan' prijedlog.

'Pavliha je zastupnik iz redova opozicije, ali grozno je to što ministar vanjskih poslova izjavljuje da podržava takav radikalan stav. Ako se ovaj incident zaista dogodio zbog njihovih izjava, to nije dobro jer bi isto tako i s druge strane mogli početi stradavati automobili slovenskih građana koji dolaze na more u Hrvatsku. Kad političari radikaliziraju svoj govor, to zna biti prilično opasno jer time radikaliziraju i javnost', kaže Vlado Mihaljek.

Veleposlanik Nobilo kaže da je sretan što se slovenskim diplomatima u Hrvatskoj ne događaju slične stvari. Priznaje, ipak, da je čuo za slučajeve da drugi obični Slovenci doživljavaju neugodnosti u Hrvatskoj, posebno na obali.

'To nije dobro. Potrebno je smiriti strasti, stati na loptu i ne krenuti putem incidenata', kaže veleposlanik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene