Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcije na tvit

Ostavke u HSS-u Drenja: "Beljak ubija demokraciju, ne želimo sudjelovati u povratku u najmračnije doba diktatura"

Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a
Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Nezadovoljstvo u HSS-u Galerija 1/2 >>
Svi članovi Općinske organizacije HSS-a Drenja dali su neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti zbog politike koju provodi predsjednik stranke Krešo Beljak te su u priopćenju poručili da ne žele sudjelovati "u povratku u najmračnije doba raznih političkih nacističkih i komunističkih diktatura" u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno, odluka je donesena na sjednici Općinske organizacije HSS-a 21. siječnja. Željko Fabric, koji je obnašao dužnost predsjednika Općinske organizacije HSS-a Drenje, tajnica Vanesa Pataki i potpredsjednica Anamarija Mikešić bit će i dalje članovi HSS-a te na dužnosti članova Općinskog vijeća Drenje, a zamrzavaju sve dužnosti unutar te stranke dok je njezin predsjednik Krešo Beljak.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak komentirao raspad koalicije "Rijeka pravde previše je moćna" Beljak reagirao na raskol u koaliciji zbog Milanovića: "Iskreno - žao mi je, ali..." Slika nije dostupna Želi po pobjedu s HSS-om Siniša Vuco postao predsjednik splitskog HSS-a, odgovorio planira li u utrku za gradonačelnika

Ostat ćemo članovi HSS-a sve dok nas se ne izbaci, rekao je u petak Fabric. Općinsko vijeće Drenja, u sjeverozapadnom dijelu Đakovštine, ima 13 vijećnika, a HSS s koalicijskim partnerima – Snagom Slavonije i Baranje, HNS-om i nezavisnom listom ima većinu od sedam vijećnika.

Kako stoji u priopćenju koje je potpisao Željko Fabric, članovi HSS-a odlučili su tako zbog "sveukupne politike koju trenutačno provodi HSS na čelu s Krešom Beljakom, a koja nanosi izravnu štetu članovima i simpatizerima HSS-a u općini Drenje i šire te ih onemogućava u radu".

"Podsjećamo na to da je u posljednjih nekoliko godina upornim i strpljivim radom te obnovom djelovanja HSS na području Drenja postigao ugled među stanovništvom te zavidne izborne rezultate.

Međutim, politikom koju provodi predsjednik HSS-a Krešo Beljak ugled se neprestance urušava, a naši članovi jednostavno ne podupiru takvu politiku i ne žele biti sudionici daljnjeg urušavanja stranke i pomagači u uništenju koje Beljak sa suradnicima provodi", ističe se u priopćenju.

Ne prihvaćaju isprike

Većina članova Općinske organizacije HSS-a Drenja, dodaje se, traži da se ispišu iz članstva i najoštrije osuđuju Beljakove izjave te ističu da ne prihvaćaju ispriku.

"Ne podupiremo i ne želimo sudjelovati u povratku u najmračnije doba raznih političkih nacističkih i komunističkih diktatura u Hrvatskoj. Beljak ubija demokraciju u HSS-u i na hrvatskoj političkoj pozornici, a učinio je sve da HSS nema veze sa selom i tradicionalnim vrijednostima iako je sav njegov put prožet idejama konzervativnih političkih vrijednosti, poput Boga, obitelji, hrvatstva ili sloge", navodi u priopćenju Fabric.

Nakon što je prošli tjedan nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave tvita u kojemu odobrava politička ubojstva emigranata za vrijeme Jugoslavije, vodstvo HSS-a zatražilo je od članova da uklone kritike na račun predsjednika stranke.

Ako se ogluše, slijede sankcije za one koji su napisali objave, ali i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti. Beljak, koji se ispričao zbog toga tvita, u utorak poručio kako ne razmišlja o ostavci te da su njegovi kritičari "očito instrumentalizirani s neke druge strane".

Šef HSS-a u raspravi na Twitteru napisao je da Udba očito nije ubila dovoljno ljudi.

Rasprava se odvijala ispod tvita Katie Pavlich, Amerikanke hrvatskih korijena, koja je napisala kako je njezina obitelj u to doba trebala sastavljati popis gostiju kako bi to jugoslavenska vlada mogla kontrolirati, što je izazvalo niz komentara.

Beljak je odgovorio na tvit izvjesnog Renata, koji je napisao da je njegova obitelj bila meta iako su živjeli u New Yorku. "Jugonostalgičari zaboravljaju da je bilo preko 100 političkih ubojstava izvan Jugoslavije od 1945. do 1990. godine. Udba je bila aktivna u svakoj hrvatskoj emigrantskoj zajednici u SAD-u, Njemačkoj, Kanadi i Australiji", napisao je taj tviteraš.

"Preko 100? Očito ne dovoljno. Vidjeli smo tko je radio sr*nja i tko je uzrokovao ratove od '91. do '99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su, nažalost, pobjegli Udbi", odgovorio mu je Beljak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene