Iako ćemo danas češće pročitati tužne priče o ispraćajima mladih ljudi koji su odlučili sreću tražiti u tuđini, ovaj mladi čovjek odlučio je ostati u Hrvatskoj. Nakon završene srednje strukovne škole otvorio je vlastiti obrt za unutarnje uređenje.

Galerija Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan Marjanović +0 Kristijan Marjanović

Već je sedam mjeseci iza Kristijana Marjanovića u novom životnom razdoblju. Odmah po završetku Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu i stjecanja diplome iz strukovnog zanimanja stolar, ovaj je mladić znao da će ostati u Hrvatskoj. Međutim, nije ostao sjediti doma, pisati gomile e-mailova za koje nikada neće biti siguran hoće li ih netko pročitati, nego je uzeo stvar u svoje ruke.

Nakon razgovora sa savjetnicom na Zavodu za zapošljavanje odlučio se za dodatnu edukaciju. Osim znanja stolara, Kristijan je stekao i potrebna znanja za radove uređenja u interijeru.

Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan Marjanović Foto: Nova Studio

Potom je otvorio vlastiti obrt za uređenje. Radi s trojicom kolega, a uz njih kao moralna pomoć stoji i Kristijanov otac. Kada se odlučio za otvaranje obrta, prijatelji i kolege iz škole nisu bili sigurni je li to dobra odluka, ali njegovi roditelji dali su mu punu potporu. Bili su sigurni kako je u srednjoj strukovnoj školi stekao dovoljno znanja i vještina koje će moći primjenjivati u svakodnevnom radu, ophođenju s kolegama, drugim suradnicima i investitorima.

Kristijan kaže kako posao ne bi mijenjao za ništa. Uz uredno radno vrijeme, od 8 do 16 sati, koje provodi radeći ono što voli i družeći se sa svojim kolegama, ništa mu ne nedostaje. Smatra kako mu život u stranoj zemlji ne bi mogao pružiti ono što može dobiti u Hrvatskoj.

Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan Marjanović Foto: Nova Studio

Iako mu ništa nije problem odraditi, ipak najviše voli završne radove poput gletanja i ličenja jer tada zna da je ono što je obećano investitoru i ispunjeno. Odmah potom započinje drugi posao koji nosi svoje izazove. Kaže kako bi htio zaposliti još najmanje tri osobe, međutim na tržištu ih nedostaje.

Tako kažu i statistike. Trenutačno nedostaje 1190 zidara, 712 tesara, 561 vodoinstalater. Sve su to deficitarna zanimanja u Hrvatskoj za koja država daje potpore. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje bespovratna sredstva učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja Ovo je 27 zanimanja za koja se mladi mogu školovati uz stipendije

Cilj je projekta povećati interes mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u tim zanimanjima te osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Do ove je godine bio 750 kuna po učeniku mjesečno, ali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za školsku godinu 2019./20. poticat će školovanje učenika strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) s 1.500,00 kuna mjesečno, odnosno s 18.000,00 kuna godišnje.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju