Osobe s invaliditetom muku muče i s parkirnim mjestima. Na njihova mjesta bahato se parkiraju oni koji na to nemaju pravo, a bezobrazluk zna biti i veći jer su se pojavile i lažne invalidske oznake. Detalje donosi naš Mario Jurič.

Galerija


Parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom Leonardu Leniću često stvara problem jer ljudi koji nemaju oznaku i koji sami nisu osobe s invaliditetom parkiraju auto na rezervirano mjesto. A traženje novog mjesta zna potrajati.

Parkirni znak koji upućuje na probleme osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr)
Leonard Lenić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Loše parkiranje (Foto: thechive.com) - 4 Kazne za loše parkiranje trebale bi biti mnogo veće, neki vozači zaslužuju zatvor Pogled s parkiranog automobila (Foto: Dnevnik.hr) Stigla i potvrda - Bandić će cijeli Zagreb pretvoriti u pet parkirnih zona: "Želi se uvesti sustav naplate prometa u mirovanju"

Miro Renić iz Inicijative za pristupačni Split upozorava na još veći bezobrazluk sugrađana koji su počeli stavljati lažne invalidske oznake. “Ti znakovi vrlo se lako kopiraju, tako da je u opticaju uz oko tri i pol tisuće znakova koje je izdao Ured državne uprave. Vjerojatno petstotinjak znakova pristupačnosti koji su ilegalni“ kaže Renić.

Od države traže izmjene propisa oko izdavanja znaka pristupačnosti za invalide, njihove nadležnosti i kontrole. “Problem je što taj znak bi trebali kontrolirati prometni redari i policija. Oni ga mogu vidjeti samo vizualno jer on nema ni bar kod ni zaštitu ništa. Znači policajac bi trebao dežurati kraj vozila da se junak pojavi i da vidi je li on osoba s invaliditetom ili ne“ nadodaje Renić.

Marko Bartulić iz Split parkinga podijelio je svoj doživljaj problema i konkretne promjene koje su uslijedile nakon poduzetih koraka. “Najbolji je engleski primjer, kazne su drastične i javno sramoćenje izlazi se u lokalnim medijima da ste zlouporabili prava osoba s invaliditetom“ kaže Bartulić.

A poduzeti korak jest kampanja „Želiš li se mijenjati za moje mjesto". “Prošle godine imali smo 1600 premještaja za osobe s invaliditetom s vozilom pauka, u ovih mjesec dana vidi se da je to smanjeno. Vidi se da su ta mjesta dostupnija nego prije kampanje“ dodao je Bartuilić.

Parkirni znak koji upućuje na probleme osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr)
Leonard Lenić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak poručuju da građani moraju biti svjesni da uzimanjem parkinga invalidima krše njihova prava. "Uputili smo mišljenje i prijedloge Vladinom povjerenstvu za osobe s invaliditetom kako bi se razmotrile i predložile izmjene propisa nadležnim ministarstvima. U tim mišljenjima je cijela problematika oko parkinga za osobe s invaliditetom na što godinama ukazujemo Hrvatskom saboru“ piše Anka Slošnjak.

U ministarstvu uprave kažu kako pozdravljaju kampanju "Želiš li se mijenjati za moje mjesto" i pozivaju i druge gradove, da se uključe kako bi potrebitim sugrađanima omogućiti bolji i kvalitetniji život.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr