Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo detalje

Imate u obitelji budućeg prvašića? Pogledajte kad, gdje i kako upisati dijete u osnovnu školu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treba li poslati dijete u školu ranije ili ne? U koju školu upisati dijete? Da bi dijete krenulo u školu, moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Donosimo detalje.

Roditelji su dužni upisati dijete u školu ako ono do 1. travnja tekuće godine puni šest godina. Za nešto mlađe dijete roditelji mogu zatražiti prijevremeni upis. Polazak u školu može se odgoditi samo kod djece koja imaju većih zdravstvenih teškoća.

Pročitajte i ovo Sprovod kćeri obitelji Kobiljski Nezapamćena tragedija FOTO Prizor koji slama srca: Kobiljski na sahrani svoga djeteta nije ispuštao bijelog plišanca, supruga ga držala čvrsto za ruku Ilustracija - 2 Imaš pravo, ostvari ga Trebate dijete upisati u dječji vrtić? Zakon se mijenjao, donosimo detalje o pravu prednosti pri upisu

Prije upisa djeteta u školu treba provjeriti znanje, vještine, motoriku i druge parametre koji će otkriti je li dijete spremno za školske obveze koje ga očekuju. Dijete će proći pregled na kojem će stručno povjerenstvo utvrditi njegovo psihofizičko stanje i roditeljima dati potvrdu o spremnosti djeteta za školu.

Raspored pregleda djece

Obavijest o rasporedu utvrđivanja psihofizičkog stanja djece tijekom veljače može se pronaći u medijima, na oglasnim pločama odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova te mrežnim stranicama županijskog upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja odnosno Ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja.

Roditelji dijete trebaju dovesti u osnovnu školu kojoj pripada prema adresi prebivališta. Ako pregledu ne mogu pristupiti u predviđeno vrijeme, dužni su o tome obavijestiti školu i dogovoriti drugi termin.

Dokumenti potrebni za upis

Za upis djeteta u prvi razred osnovne škole ne treba sakupljati dokumente.

U slučaju da dijete ima određenih teškoća, pa mu je potrebna posebna pomoć ili oblik poučavanja, roditeljima je potrebna dokumentacija nadležnih ustanova u kojima je dijete bilo obuhvaćeno procjenom, zdravstvenim, rehabilitacijskim ili drugim postupkom u predškolskoj dobi i/ili nalaz i mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja.

Prijevremeni upis u školu

Roditelji prijevremeni upis u osnovnu školu mogu zatražiti ako njihovo dijete do 31. ožujka tekuće godine nema navršenih šest godina života. Djeci koja prije 31. kolovoza ne navršavaju šest godina života - neće biti odobren upis.

Pisani zahtjev roditelji podnose uredu državne uprave u županiji nadležnom za obrazovanje odnosno Gradskom uredu Grada Zagreba nadležnom za poslove obrazovanja, koji će dijete uvrstiti u popis za utvrđivanje psihofizičkog stanja.

Ako je dijete bilo uključeno u predškolski program, roditelji su dužni, osim zahtjeva, dostaviti i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

Djeca koja nisu pohađala predškolski odgoj i obrazovanje bit će upućena na psihološko testiranje kako bi se utvrdila njihova spremnost za uključivanje u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Odgoda upisa u osnovnu školu

Ako se na pregledu utvrdi da dijete nije postiglo stupanj zrelosti koji mu je potreban za praćenje i izvršavanje školskih obveza, stručno povjerenstvo može predložiti da se dijete ne upiše u toj školskoj godini. Odgoda upisa u prvi razred osnovne škole može se odobriti samo za jednu godinu.

Odgodu upisa predložit će stručno povjerenstvo škole ako procijeni na temelju neposrednoga pregleda i dostavljene dokumentacije o psihofizičkom stanju djeteta da bi odgoda upisa pozitivno utjecala na djetetov psihofizički razvoj te ako se dijete nalazi ili će se početkom nastavne godine nalaziti na liječenju ili rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi u trajanju duljem od mjesec dana, ali samo u slučaju da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se dijete liječiti/rehabilitirati nije organizirana nastava ili ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke koji će prema procjeni stručnjaka značajno utjecati na njegov psihofizički razvoj.

Privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred

Roditelj može županijskom upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja odnosno Uredu Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja podnijeti zahtjev za privremenim oslobađanjem djeteta od upisa u prvi razred osnovne škole za dijete kojemu je zdravlje teško oštećeno ili ima višestruke teškoće.

Osim zahtjeva, roditelj obvezno dostavlja medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom i razvojnom stanju djeteta te nalaz, odnosno mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja.

Djetetu može biti odobreno privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole na razdoblje od jedne školske godine ili dulje, sukladno nalazu i mišljenju jedinstvenog tijela vještačenja.

Ako se ispune uvjeti za uključivanje djeteta u prvi razred osnovne škole, roditelj ili nadležni centar za socijalnu skrb zatražit će do 1. travnja tekuće godine uključivanje djeteta na popis školskih obveznika.

Privremeno oslobađanje od započetog školovanja

Ako dijete zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti nastaviti započeto školovanje u osnovnoj školi, zdravstvenoj ili rehabilitacijskoj ustanovi, ili u kući, roditelj može osnovnoj školi koju dijete pohađa podnijeti zahtjev za privremenim oslobađanjem djeteta od već započetog školovanja.

Osim zahtjeva, roditelj mora obvezno školi dostaviti i medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju djeteta. Dijete može biti oslobođeno pohađanja nastave u vremenskom razdoblju od najdulje godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene