Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali trikovi

Kako nadmudriti trgovce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palica i lopta zajedno stoje 1,10 kn. Palica je 1,00 kn skuplja od lopte. Koliko stoji lopta? Naizgled jednostavan zadatak dat će vam odgovor na pitanje zašto u trgovinama trošimo više nego što bismo htjeli?

Iako svi znamo osnove matematike, istraživanja su pokazala kako uopće to znanje ne koristimo prilikom kupovine. Jednostavan primjer je i gore navedeni.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija - 4 Ovo morate znati Trgovci najavili i akcije i sniženja. Znate li u čemu je razlika i o kojim je zapravo cijenama riječ?

Većina gledatelja na Facebook stranici Provjerenog odgovorila je na pitanje: 10 lipa. No, točan odgovor je – 5 lipa. Isto istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je iznenađujuće rezultate - čak 50% studenata koji su sudjelovali u istraživanju nije znalo odgovor! ''Kada ne razmišljamo o računskim operacijama i kada ih ne primjenjujemo u praksi, onda nam promakne i točan odgovor. To nije stvar inteligencije ili neznanja, više je stvar psihološke prirode i nešto što nema veze s matematikom'', objasnio je dr. sc. Tomislav Burić.

Osim što griješimo u matematici, griješimo i u vremenu odlaska u kupovinu. "Umor je zapravo presudan u cijeloj priči. Kad nešto idete kupovati, obitelj je nervozna, djeca plaču, umorna su, išla bi doma, onda trpate samo da izađete čim prije", rekao je ekipi Provjerenog ekonomist dr.sc. Saša Petar.

Razgovarali su i s prodavačima koji tvrde – informiranim kupcima ne možemo prodati nešto izvan njihovog budžeta. Koje još ''trikove'' koriste trgovci i zašto smo opsjednuti brojem 9, pogledajte večeras u 22:00 u magazinu Provjereno!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene