Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kazneno prijavljeni

Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji
Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji Foto: Getty Images
Prijavljena su osmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog sumnje da su tijekom Domovinskog rata 1991. počinili ratne zločine protiv stanovništva.

Zbog sumnje da su od kolovoza do prosinca 1991. godine, u tada okupiranoj Baranji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva osječko-baranjska policija kazneno je prijavila osmoricu tadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestila je policija u četvrtak.

Osumnjičenike se tereti za ukupno 26 kaznenih djela ratnog zločina protiv civila na području baranjskog mjesta Grabovca.

Sumnja se da su od 22. kolovoza do 31. prosinca 1991. godine grubo fizički i psihički zlostavljali civilno stanovništvo Grabovca, tjelesno ih ozlijeđvali, izazivali im intenzivnu patnju i bol te povrede tjelesnog integriteta, a što je kod mještana izazvalo strah, raseljavanje stanovništva, pokušaje samoubojstava i druge oblike patnje.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva"

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su osumnjičenici osobno sudjelovali u zlostavljanjima, dok jednog od njih, 72-godišnjeg okrivljenika koji je tada bio zapovjednik Teritorijalne obrane Kneževi Vinogradi terete da "nije poduzeo radnje usmjerene ka sprječavanju kaznenih djela ili pronalasku počinitelja, iako je imao spoznaju da su djela počinjena".

Kaznena prijava podnesena je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, a za prijavljenim počiniteljima poduzimaju se mjere traganja s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske, ističu u policiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene