Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 54 tisuće obitelji koje imaju osmaše brine hoće li njihovi budući srednjoškolci upisati željenu školu. Upisi su naime počeli, a očekivano, navale su bile na gimnazije.


Iako neke roditelje muči Pravilnik o upisu i dodatnim bodovima, prvi krug za većinu njih prošao je bez problema. Za one s malo manje sreće ostaju još dva kruga. Vrijeme prolazi, ali i slobodna upisna mjesta. Dubrovkinja Ivana ništa nije htjela prepustiti slučaju. Usprkos gužvi i vrućini. 'Idem u glazbenu 11 godina, odlučila sam upisati klavir kao glavni predmet', povjerila nam se.

Vezani članci Prazna učionica, ilustracija Inicijativa ''Nastava u školi'' želi povratak učenika srednjih škola u klupe, Fuchs: ''Ja se duboko nadam da će to biti tako'' Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika

'Preko 200 učenika se upisalo u školu već prvog dana. Velika navala, i po saznanjima, ovo je prvi put da je na upisima tolika gužva', rekao je Dživo Brčić, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Ako ne pravac gimnazije, onda pravac ugostiteljske škole. Danas svi žele biti kuhari. Zbog velikog broja prijavljenih, Armin je strahovao hoće li svoje ime pronaći na listi. 'Moja mama je čak i vrištala kad sam upao. I da sam imao i više bodova, svejedno bi došao u ovu školu', rekao nam je Armin. 'Iako smo kvotu sa 28 po razredu povećali na 32, što je povećalo broj učenika za 40, nažalost još uvijek ima više zainteresiranih nego što smo mi u mogućnosti prijema', istaknula je prof. Nada Stanić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb.

Već u 12 sati neke su škole popunile sva upisna mjesta. Navala na gimnazije je bila tolika da je jedna četvorka umjesto petice za učenike značila da moraju pronaći drugu školu. 140 učenika, svi po 58 bodova, našlo je svoje mjesto u osječkoj matematičkoj gimnaziji. Zbog jake konkurencije njih stotinjak mora čekati drugi krug i neku drugu školu.

'To je nas dovelo u situaciju da razgovaramo s mnoštvom roditelja koji su bili jadni, nespremni za takvu situaciju', objasnila je prof. Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. Gimnazije Osijek. Druga prilika za one kojima prvi upisni krug nije donio željenu školu je 13. srpnja. A posljednja šansa za odabir budućnosti, krajem kolovoza.