Studenti, ilustracija - 1
Studenti, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku razvojne i infrastrukturne projekte usmjerava prema Sveučilišnom kampusu, domu dijela osječkih fakulteta i životni prostor velikog broja studenata koji se u Osijeku slijevaju iz cijele Hrvatske i inozemstva.


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku veći dio svojih razvojnih i infrastrukturnih projekata usmjerava prema prostoru Sveučilišnog Kampusa, koji je već sad dom dijela osječkih fakulteta, ali i životni prostor velikog broja studenata koji se u Osijeku slijevaju iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Vezani članci Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 2 Školski sindikat Preporod izjavu ministra Fuchsa smatra štetnom i nesmotrenom: ''Radi se o novom, vrlo opasnom obliku nasilničkog ponašanja u školi'' Godišnja nagrada Luka Ritz Uručene ovogodišnje nagrade Luka Ritz, Fuchs poručio: ''To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude''

Pred samim je završetkom, odnosno pred opremanjem, još jedna velika investicija – studentski paviljon, koji će osigurati novih 800 mjesta za studente.

Ova investicija ujedno je bila i povod za posjet prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, koji je s domaćinom, prof. dr. sc. Vladom Gubercem, rektorom Sveučilišta u Osijeku, obišao novu zgradu koja bi od jeseni trebala postati dom za novih 800 studenata.

Pravo europsko sveučilište

''Sveučilište u Osijeku jedno je od mlađih sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Ono je od 1995. godine bilježilo nevjerojatan rast, ne samo u akademskim strukturama, nego i infrastrukturno. Ovo što danas Sveučilište u Osijeku jest, za svaku je pohvalu i daje dojam pravog europskog sveučilišta'', kazao je ministar Fuchs prilikom posjeta i obilaska novog studentskog doma.

Ovaj studentski paviljon najveći je na prostoru Hrvatske, odnosno ne postoji drugi paviljon koji u jednoj zgradi ima 800 kreveta. Građen u skladu sa suvremenim tehnologijama izgradnje, prema standardima održivog razvitka, a studentima će osigurati sve što im je potrebno za svakodnevni život i učenje. Skorim otvorenjem ovog paviljona broj ležaja porasti će sa 700 na ukupno 1.500, što je znatan korak naprijed za kvalitetu studentskog života.

''Ova je investicija vrijedna 191 milijuna kuna, od čega je Vlada Republike Hrvatske osigurala 17 milijuna kuna, na čemu smo zahvalni. Očekujemo da ćemo najesen prerezati vrpcu, odnosno useliti studente u ovaj dom. Stariji dom i novi dom povezani su zračnim tunelom te očekujemo da će te dvije zgrade funkcionirati kao studentski grad. Razgovarali smo i o novim velikim investicijama, koje su važne za Sveučilište, ali i za Osijek kao grad'', naglasio je rektor Guberac.

Dovršetak knjižnice i novi projekti

Jedna je od tih investicija dovršetak izgradnje zgrade Sveučilišne knjižnice, koja stoji u istom stanju već dulje vrijeme. Ministarstvo znanosti i obrazovanja već ima pripremljenu financijsku konstrukciju. Unutrašnjost i računalna oprema najvjerojatnije će se osigurati u Nacionalnom planu obnove i oporavka. Osigurana su značajna sredstva, a Ministarstvo znanosti pripremilo je programe kojima je za razvojne projekte na hrvatskim sveučilištima osigurano 7,5 milijardi kuna, od čega se 650 milijuna odnosi na digitalizaciju.

''Želimo da sva sveučilišta u Hrvatskoj budu opremljena kako nas u budućnosti više ne bi iznenadile izvanredne situacije poput ove koja se dogodila zbog pandemije COVID-19. Između ostalog želimo osigurati mogućnost da se iz svake predavaonice mogu uživo prenositi predavanja, da budu interaktivna. Nadam se da neće trebati na ovaj način, ali bit ćemo spremni. Očekujem da će nam rektor Guberac pomoći da to napravimo u budućnosti i na osječkom sveučilištu jer je ova uprava sve projekte završila na vrijeme'', istaknuo je Fuchs.

Planirana sredstva iz ranijeg modela financiranja za zgradu knjižnice više ne postoje te je osječko sveučilište moralo krenuti prema europskim fondovima.

''Sama knjižnica ne pripada STEM području, ali smo odlučili da ovdje integriramo i znanstveno-istraživačke centre koji pripadaju STEM području. Dobili smo jamstva da će iz fonda Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem biti izdvojena sredstva i za završetak same knjižnice. Na listi smo prioriteta i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina završiti i ovu investiciju'', zaključuje rektor.

Investicija dovršetka zgrade Sveučilišne knjižnice vrijedna je 120 milijuna kuna, a uz ovaj i planirane projekte, sveučilišno središte postaje jedno od ključnih mjesta novih investicija u Osijeku i regiji.