Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kiša je ovih dana pala napokon i u Slavoniji. Ali, unatoč tomu, osječko-baranjski župan proglasio je elementarnu nepogodu zbog suše.


Kukuruz doista izgleda loše. Za njega je kiša došla prekasno. No, činjenica jest da Osječko-baranjska županija prednjači po elementarnim nepogodama. Ove godine župan je proglasio čak dvije, zbog mraza i zbog suše. Susjedne županije u kojima su klimatske prilike jednake još uvijek čekaju.

Vezani članci Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama 2019. godine (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Slavonija pod invazijom krvopija: "Morali smo i životinje maknuti, poduzimamo sve živo. Ovo ni najstariji ne pamte" Kukuruzni labirint (Dnevnik.hr) Neobična ponuda: Kroz visoke kukuruze samo je jedan pravi put - svi ostali vode u slijepu ulicu

>> Istra se muči s najvećom nestašicom vode!

Sjećamo se prošle godine, HDZ-ove županije su ignorirale sušu, jer ju je ignorirao i HDZ-ov ministar. Ove godine, Istarska županija oklijeva proglasiti elementarnu nepogodu. No, vratimo se mi na slavonske oranice i pogledajmo što smo ondje snimili.

Kruno Perković pokušava spasiti što se spasiti da. Loš kukuruz pretvara u hranu za stoku. Od samih klipova teško bi ju nahranio. Zbog suše osječko-baranjski župan proglasio je elementarnu nepogodu. Suša je druga elementarna nepogoda u ovoj županiji. U veljači je župan proglasio elementarnu nepogodu zbog mraza.

Štete od mraza i suše procjenjuju se na 700 milijuna kuna. 'Koja korist od proglašenja. Pa, nikad ništa nismo dobili. Dobili smo, za Boga miloga, 50 kuna po jutru ili 100 kuna po hektaru. Da li je to pomoć kakva?!', kaže poljoprivrednik Silvestar Bistrović iz Višnjevca.

Sitna će biti i ovogodišnja odšteta. Za tu namjenu u proračunu je osigurano svega 50-ak milijuna kuna. I sami poljoprivrednici kažu uzalud bačen novac. Prava pomoć može pasti samo s neba. Svaka kap kiše velika je pomoć. Za suncokret i šećernu repu možda još ima nade.

Istarska županija namjerava proglasiti elementarnu nepogodu ovih dana čim prikupi sve podatke s terena. Istarski dožupan nam je danas to potvrdio. Rekao je da ide malo sporije upravo zbog prikupljanja podataka po općinama i gradovima. Očito su procjenitelji šteta u Osječko-baranjskoj županiji jako uigrani i brže od ostalih procjenjuju štete.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.