Obavijesti Video Pretražite Navigacija
invazija komaraca

Napokon krenuli u bitku protiv krvopija: U ovom osječkom naselju zabilježeno je čak 117 uboda u 15 minuta

Komarci (Foto: Dnevnik.hr)
Komarci (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Komarci (Foto: Dnevnik.hr) Komarci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Romano Krstić, pročelnik Grada Osijeka za socijalnu zaštitu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Invazija komaraca pogodila je cijelu Slavoniju. Prema posljednjim podacima Zavod za javno zdravstvo najveća koncentracija komaraca zabilježena je u Osijeku - čak 117 uboda u 15 minuta. Građani su ogorčeni i preklinju vlasti da poduzmu nešto.

Osječani već dva mjeseca vode borbu protiv krvopija. Zavod za javno zdravstvo jučer je proveo monitoring odraslih komaraca, na 23 postaje u Gradu Osijeku. Najveća koncentracija komaraca zabilježena je sinoć u Osijeku u naselju Cvjetno gdje je zabilježeno 117 uboda u 15 minuta.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje, ilustracija borba na osječkom području Ponovo bodu, zuje i smetaju! Nakon poplava stigla nova generacija krvopija Zaprašivanje komaraca Pomoć protiv krvopija Slavni park prirode prvi put dobiva zaštitu od komaraca

''Sukladno rezultatima monitoringa. Mi smo izdali preporuke za dezinsekciju odraslih komaraca cijelog grada. Tretmani započinju u srijedu navečer i trajat će tri večeri'', rekao je Darijo Brdarić, voditelj ZZJZ-a.

A kako bi se komarcima stalo na kraj, iz Županije izlaz iz najezde vide u osnivanju Agencije.

''Sve općine i gradovi kroz zajednički proračun bi se rješavala borba protiv komaraca, već od siječnja pa tijekom cijele godine'', rekao je Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Brzo rješenje Osječani čekaju već godinama.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Romanom Kristićem, pročelnika grada Osijeka za socijalnu zaštitu.

Je li se krenulo s tretiranjem komaraca?

S tretmanima komaraca se u Osijeku krenulo već u ožujku. Do sada smo odradili šest tisuća hektara na području grada Osijeka.

Građani ističu da je zaprašivanje kratkotrajno rješenje, postoje li dugotrajnija rješenja za suzbijanje komaraca?

Slažem se. Toplo orošavanje je kratkoročno i najmanje učinkovito rješenje. Dugo pokušavamo okupiti više razina vlasti da zajedničkim tretmanima na izvorištu gdje su poplavne površine oko 30.000 hekatara, gdje komarci u ovim uvjetima visokih vodostaja i temperatura izlijeću i u velikom broju ulijeću u grad.

Što kažete na osnivanje agencije?

Pozdravljamo to, to je inicijativa koju je grad pokrenuo. Dugoročno gledano to je jedino rješenje. Ako se svi udružimo kako financijski, tako i znanjem i strukom te provodimo tretmane tamo gdje ih treba provesti, puno jeftinije i učinkovitije tretirati komarce da ne dođemo do ove situacije koju imamo sada.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene