Zbog pokušaja nasilja, odnosno krivolova na vepra, kako je u četvrtak izvijestio Dnevnik Nove TV, bit će kažnjeni hrvatski vojnici. Vojnici su bili u krivolovu i koristili su helikopter u nedopuštene svrhe. A hrvatski lovački savez, kaže, ne treba im pomoć iz zraka.

Galerija


Vojnostegovni sud sudit će pripadnicima Hrvatske vojske koji su iz helikoptera lovili divlju svinju.

Vezani članci Hrvatska vojska Novi problemi u MORH-u: Pripadnik OSRH pozitivan na kokain Divlja svinja plivala od otoka Brača do Makarske Nesvakidašnji gost posjetio makarsku plažu: S otoka Brača doplivao - vepar

''Protiv svih koji sudjeluju u takvim izvanrednim događajima, mi ih procesuiramo'', rekao je brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

''Optužnica je podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog kaznenog djela protuzakoniti lov i ribolov iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona. Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu u nenaseljenom planinskom dijelu'', priopćili su iz MORH-a.

Za divlje svinje više nema lovostaja, jer su se u ratu parile s domaćim svinjama, pa sada prase i po 12 prasadi umjesto 5 te su potencijalno zaražene svinjskom kugom.

Na pitanje postoji li mogućnost, kad se lovci više ne bi mogli boriti s divljači, da pozovu vojsku, Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza kaže: ''To može biti u izvanrednim situacijama, ali to nitko neće napraviti, jer vi lovite prema zakonu o lovstvu''.

Dodaje da može loviti osoba koja ima položeni lovački ispit s tim da mora imati lovačku iskaznicu koju izdaje Hrvatski lovački savez. Položen ispit je važan, objašnjava Budor, ''zato da možete provoditi zakon, to nije sport niti nečija igra. To je zakonska obveza da bi se održavalo brojno stanje.''

A gotovo četiri milijuna je onih kojima je pobjednička hrvatska vojska institucija u koju se najviše uzdaju.

Osim terora nad divljom svinjom, koja je zahvaljujući sposobnosti gađanja hrvatskih pripadnika oružanih snaga, ipak preživjela, ove godine bilo je još nekoliko upitnih časničkih činova. Na povratku s hodočašća iz Marije Bistrice, ročnica i instruktor HV-a, napili su se, pa u autobusu neprihvatljivo ponašali.

Pijanog vojnog kapelana i tri vojnika vratili su iz NATO-ove misije u Poljskoj i stegovno postupili prema njima. MORH ne otkriva, kakve bi to postupke Vojnostegovni sud mogao primijeniti na specijalce koji pucaju na svinje.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju