Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinut proces fotosinteze

Osijek: Pomrlo 2 tone ribe zbog manjka kisika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Staroj Dravi kod Bilja zbog manjka kisika uginulo je mnogo ribe, a po procjenama Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje, koja gospodari baranjskim ribolovnim vodama, prošlog vikenda uginulo je oko dvije tone ribe, od koje sigurno oko tonu i pol smuđa, najcjenjenije slatkovodne ribe u Slavoniji i Baranji.

Zbog uginuća riblje mlađi, i eko-sustav pretrpio je neprocjenjivu štetu. Po riječima načelnika Inspekcije zaštite prirode RH Željka Vukovića, zbog visoke temperature vode i oblaka, prekinut je proces fotosinteze algi i biljaka, što je uzrokovalo nedostatak kisika i tzv. zijev ribe. Neke vrste riba, poput smuđa, istaknuo je inspektor Vuković, posebno su osjetljive na nedostatak kisika.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Pomor ribe (Foto: Dragutin Santosi/Vecernji list) Reakcija RSC-a Jarun Stigao demantij: "Na Jarunu nema pomora ribe, to je uobičajena pojava"

Ribočuvarska služba Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje vadila je ribu i zakopavala je posipavajući je vapnom radi dezinfekcije. Ovih dana uočen je manji pomor ribe i na Dravi kod Sarvaša te na zaostaloj vodi Dunava, to jest u barama nastalim nakon povlačenja tih rijeka. Po riječima suradnika za športski ribolov u Zajednici športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije Marka Novokmeta, ribočuvarska služba obilazi teren i spremna je određene količine ribe prebaciti u Dravu ili Dunav. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene