Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječko-baranjski HDZ upozorio je danas da bi najavljena podjela Hrvatske na dvije statističke regije, kontinentalnu i jadransku, bila štetna za osam slabije razvijenih kontinentalnih županija jer bi zbog nje izgubile velik dio potpora iz europskih fondova.


Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je Kukuriku koalicija u predizbornom programu najavljivala podjelu na pet statističkih regija, a sada se došlo do podjele na dvije regije, što se potpuno razlikuje od smjernica i politike kohezije Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako stvari doista stoje s regionalizacijom? Slika nije dostupna Milanović Slavoncima: Ne vjerujte galamdžijama

Pozvao je čelnike tih županija i saborske zastupnike iz tih izbornih jedinica da se zauzmu za promjenu predloženog modela kako bi se Hrvatska podijelila na najmanje tri statističke regije.

Vlada podijelila Hrvatsku na dvije regije. Tko dobiva, a tko gubi?

U HDZ-u upozoravaju kako se spajanjem slabije razvijenih kontinentalnih županija s gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom dobiva jedinstvena statistička regija s fiktivno većim stupnjem razvijenosti, zbog čega će se regionalne potpore Europske unije smanjiti na 25 posto iako bi, s obzirom na stupanj razvijenosti, posebice slavonskih županija, trebale biti 50 posto.

Ističući da će odgovornost za donošenje odluke i buduće stanje na tom području snositi saborski zastupnici vladajuće Kukuriku koalicije, Anušić je poručio da bi upravo oni trebali utjecati na premijera Zorana Milanovića da promijeni odluku ili priznati da su odustali od predizbornog obećanja o podjeli na pet statističkih regija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju