Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje novca

Vlada podijelila Hrvatsku na dvije regije. Tko dobiva, a tko gubi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše razloga za nezadovoljstvo imaju Slavonci. Nerazvijena Slavonija pripojena je bogatijoj Središnjoj Hrvatskoj te je tako i sama postala dio statistički razvijene regije.

Vlada je izradila novu kartu regionalnih potpora Hrvatske do 2020. Prema njoj Hrvatska se dijeli na dvije regije, Kontinentalnu i Jadransku. Kontinentalna Hrvatska proteže se od Vukovarsko-srijemske do Karlovačke županije. Na prvi pogled ništa sporno da o toj karti ne ovisi visina potpora koje će pojedinoj regiji stizati iz Bruxellesa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Slika nije dostupna Različite političke opcije Ujedinjeni u siromaštvu: Kako je regionalna podjela Hrvatske povezala načelnike općina

Đapić: Privatizacijom su izvučene velike svote novca koje pripadaju građanima

Najviše razloga za nezadovoljstvo imaju Slavonci. Nerazvijena Slavonija pripojena je bogatijoj Središnjoj Hrvatskoj te tako i sama postala dio statistički razvijene regije. Manje europskog novca za razvoj. Primjerice na uloženih 100 milijuna kuna investitor koji dođe u Zagreb ili Osijek ili Vukovar dobit će 25 milijuna kuna. Ode li u Rijeku ili Split dobit će 35 milijuna. Da je Slavonija zasebna regija investitor bi dobio 50 milijuna. Tu je jasno vidljivo tko je na gubitku.

Poljoprivrednik Željko Fabric živi i radi u Drenju. Drenje je jedna od najnerazvijenijih slavonskih općina. Mjesto iz kojega mladi odlaze. 'Mi smo dno dna. Gdje dva puta tjedno nestaje struje, gdje plina nemamo. Mobilne mreže još nekako funkcioniraju, a o kanalizaciji da ne pričamo', rekao je Željko Fabric.

Regionalnom podjelom na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku malo i nerazvijeno Drenje izjednačeno je sa Zagrebom. 'Vi jedete meso, ja rižu, a gospodin kupus. U prosjeku jedemo svi sarmu. To je to', dodaje Fabric. Sarma na prosječnom tanjuru znači manje novca iz europskih fondova za statistički razvijenu kontinentalnu Hrvatsku gdje se našla i Slavonija.

Ministar Branko Grčić tvrdi da je Hrvatska ove godine povukla više novca iz EU fondova nego što je uplatila

'Slavonija i Baranja, ovih 5 županija Istočne Hrvatske imala je pravo na 50% regionalnih potpora, a evo sada s ovom novom kartom regionalnih potpora ima pravo na samo na 25%', istiće Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan.

I dok prema Europi prikrivamo siromaštvo, unutar hrvatskih granica ga priznajemo. Osječko- baranjska županija jedna je od najnerazvijenjih hrvatskih županija. Od 42 jedinice lokalne samopuprave čak 37 je nerazvijenih. Zbog nerazvijenosti stanovnici tih mjesta imaju poreznu olakšicu veću od 2200 kuna na mjesec. Među nerazvijenim općinama je i Podgorač.

'Naravno da se ne možemo uspoređivati mi sa Zagrebom. Kontinentalni dio definitivno da nije dobar', rekao je Goran Đanić, načelnik općine Podgorač.

Regionalnom podijelom mnogi su nezadovoljni. Razloga za pjesmu imaju tek ptičice u Drenju. Njihov pjev neće nadglasati radni strojevi investitora. Oni za sada zaobilaze Slavoniju. Da prema Europi statistikom prikrivamo siromaštvo, a unutar granica ga priznajemo svjedoči  Zakon o porezu na dohodak. Gotovo sve slavonske općine spadaju u kategoriju nerazvijenih i njihovi stanovnici imaju veću poreznu olakšicu. U isto vrijeme Slavonija je u Europi razvijena regija, a u Hrvatskoj nerazvijena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene