Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčuvanija osoba

'Osiguranje Pape ne može se mjeriti s ostalim poslovima te vrste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolazak Svetog Oca u Hrvatsku stavljen je na listu prioriteta u državi.

Benedikt XVI. dolazi u prvi pastoralni posjet Hrvatskoj. Pripreme su već počele. Premijerka je najavila i osnivanje državnog odbora za doček u kojemu će biti predstavnici crkvene i državne vlasti. 'To je veliki događaj, velika vijest, važna vijest. To je vijest ohrabrenja i nade i potpore i to je zaista prije svega veliki povijesni događaj', smatra premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvoreno za javnost Saborski odbor za vanjske poslove razgovarao s kandidatom za veleposlanika u Moskvi Slika nije dostupna Njihov dolazak promijenit će čovječanstvo zauvijek!

Koliko je to častan, ali i zahtjevan posao po opsegu, organizaciji i značaju zna bivši pomoćnik ministra Joško Morić koji je radio na osiguranju dolaska pape Ivana Pavla II. 'Na osiguranjima pape u katoličkim zemljama ne može biti samo profesionalna rutina. Tu ipak ima nešto više od toga, zato se to ne da mjeriti s ovim ostalim poslovima', rekao je Morić.

Pripreme za dolazak sređuju se do najsitnijeg detalja. Svaka trasa kojom će papa prolaziti mora biti posebno sigurnosno obrađena i nadzirana. Papa Ivan Pavao II. u Hrvatskoj je bio čak tri puta. Simpatijom i jednostavnošću osvojio je sve vjernike. Nagađa se kako će Benedikt XVI. svojim dolaskom kanonizirati blaženog Alojzija Stepinca.

Veliko značenje

'Sigurno je papin dolazak od velikog značenja za državu, narod u širem smislu riječi jer svaki posjet rimskog biskupa mjesnoj crkvi tu mjesnu crkvu nekako tih dana dok je papa u toj mjesnoj crkvi uzdiže na svjetsku razinu', smatra teolog Adalbert Rebić.

'Podsjećam da je Sveta stolica dala potporu Hrvatskoj i u trenutku osamostaljenja Hrvatske, veliku važnu poruku u trenutku kad je priznala Hrvatsku i veliku i važnu potporu na europskom putu', rekla je premijerka Kosor.

>> Kosor: Osnivamo državni odbor za doček Pape

Dolazak Svetog Oca jednoj zemlji ne može se mjeriti s dolaskom niti jednog važnog predsjednika, premijera ili državnika. Jer, papa je najčuvanija osoba na svijetu. A čuvati ga i ugostiti posebna je čast. Hrvatska po četvrti put sljedeće godine dobiva baš to.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene