Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Nevrijeme

Kaos na obali: Orkansko jugo s golemim valovima izbacilo kamenje na obalu i potopilo brodice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orkanski udari vjetra u ponedjeljak navečer na srednjodalmatinskom su području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, zapljuskujući obalu i rive, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split. Kaos je jugo napravilo i u Brodarici kod Šibenika gdje je potopilo neke brodice i izbacilo golemo kamenje na prometnice.

Meteorološka postaja na Marjanu evidentirala je orkanski udare na splitskom području tijekom nekoliko sati, rekli su u Hidrometeorološkom zavodu Split. Službeno su zabilježeni orkanski udari do 122 km/h, na Crometeo mjernoj postaji Zvjezdano selo Mosor izmjereni su udari do 140 km/h.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..."

Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću u istočnom dijelu te rive. Intervenirali su vatrogasci i ispumpavali vodu, izvijestili su iz DVD-a Kaštel Gomilica.

Članovi DVD-a Split u ponedjeljak oko 19.10 sati izašli su na teren u Ulici Ljudevita Posavskoga gdje je trebalo spasiti mačića sa stabla, dok je nekoliko sati kasnije bila potrebna intervencija zbog lima koji je prijetio padom sa vrha zgrade. U Imotskom je bilo potrebno uklanjanje stabla sa prometnice, baš kao i u Trogiru.

Splitsku rivu su zapljuskivali snažni valovi, povremeno izlijevajući more. U Operativnom vatrogasnom centru Split su rekli kako je to uobičajeno u ovo doba godine te da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

Poplavili su niži dijelovi obale, a nakon duže vremena more je povremeno plavilo veći dio splitske Rive. Najveći valovi more su dobacivali gotovo do Dioklecijanove palače.

Zbog jakih udara vjetra koji na moru stvara višemetarske valove, u ponedjeljak navečer je odgođen trajekt koji je trebao isploviti iz Supetra u Split, a potom se vratiti u Supetar na Brač, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

Tijekom dana zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti na moru su, kazala je, u prekidu bile sve katamaranske linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima. Navela je kako su zbog nevremena bile u prekidu i trajektne linije Split-Vela Luka-Lastovo, Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Na lukobranu u Komiži, vjetar je okrenu kontejner Carine i policije za 90 stupnjeva. Iako je lebića bilo i drugdje, rijetko gdje su se razvili tako visoki valovi kao u Komiži.

I jutros su, prema izvještaju HAK-a, u prekidu neke trajektne, brodske i katamaranske linije na području Rijeke, Splita i Dubrovnika

U Crometeo timu kažu da je lebićada u ponedjeljak navečer u Splitu najjača od ciklone Ciceron iz 2003. Vrhunac vjetra i niskog tlaka zraka dogodio se za vrijeme lunarne oseke, a da se sve događalo u vrijeme lunarne plime, Split bi imao prizore za pamćenje, slične onima iz studenog 1999.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene