Orkanski udari vjetra u ponedjeljak navečer na srednjodalmatinskom su području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, zapljuskujući obalu i rive, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split. Kaos je jugo napravilo i u Brodarici kod Šibenika gdje je potopilo neke brodice i izbacilo golemo kamenje na prometnice.

Galerija


Meteorološka postaja na Marjanu evidentirala je orkanski udare na splitskom području tijekom nekoliko sati, rekli su u Hidrometeorološkom zavodu Split. Službeno su zabilježeni orkanski udari do 122 km/h, na Crometeo mjernoj postaji Zvjezdano selo Mosor izmjereni su udari do 140 km/h.

Vezani članci Kandidati za gradonačelnika Splita Od pjevača do znanstvenika - sve je žešća utrka za gradonačelničku fotelju: Pitali smo kandidate tri ključna pitanja o budućnosti Splita Posljedice orkanske bure (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Diljem Dalmacije zbrajuju se štete od nevremena

Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću u istočnom dijelu te rive. Intervenirali su vatrogasci i ispumpavali vodu, izvijestili su iz DVD-a Kaštel Gomilica.

Članovi DVD-a Split u ponedjeljak oko 19.10 sati izašli su na teren u Ulici Ljudevita Posavskoga gdje je trebalo spasiti mačića sa stabla, dok je nekoliko sati kasnije bila potrebna intervencija zbog lima koji je prijetio padom sa vrha zgrade. U Imotskom je bilo potrebno uklanjanje stabla sa prometnice, baš kao i u Trogiru.

Splitsku rivu su zapljuskivali snažni valovi, povremeno izlijevajući more. U Operativnom vatrogasnom centru Split su rekli kako je to uobičajeno u ovo doba godine te da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

Poplavili su niži dijelovi obale, a nakon duže vremena more je povremeno plavilo veći dio splitske Rive. Najveći valovi more su dobacivali gotovo do Dioklecijanove palače.

Zbog jakih udara vjetra koji na moru stvara višemetarske valove, u ponedjeljak navečer je odgođen trajekt koji je trebao isploviti iz Supetra u Split, a potom se vratiti u Supetar na Brač, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

Tijekom dana zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti na moru su, kazala je, u prekidu bile sve katamaranske linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima. Navela je kako su zbog nevremena bile u prekidu i trajektne linije Split-Vela Luka-Lastovo, Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Na lukobranu u Komiži, vjetar je okrenu kontejner Carine i policije za 90 stupnjeva. Iako je lebića bilo i drugdje, rijetko gdje su se razvili tako visoki valovi kao u Komiži.

I jutros su, prema izvještaju HAK-a, u prekidu neke trajektne, brodske i katamaranske linije na području Rijeke, Splita i Dubrovnika

U Crometeo timu kažu da je lebićada u ponedjeljak navečer u Splitu najjača od ciklone Ciceron iz 2003. Vrhunac vjetra i niskog tlaka zraka dogodio se za vrijeme lunarne oseke, a da se sve događalo u vrijeme lunarne plime, Split bi imao prizore za pamćenje, slične onima iz studenog 1999.