Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razne metode

HAC reagirao na napise o krađama: 'U tijeku je 60-ak postupaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina blagajnika pošteno radi svoj posao, te ih na ovaj način želimo i zaštititi, ali i poslati jasnu poruku da nikakve malverzacije nećemo tolerirati, poručili su iz HAC-a.

Prema pisanju Večernjeg lista, 200 radnika trebalo bi dobiti otkaz zbog krađe na naplatnim kućicama. Malverzacije u HAC ONC-u (Hrvatske atoceste - održavanje i naplata cestarina) trajale su, pišu, godinama, a djelatnike koji krađe nisu ni skrivali navodno su štitili voditelji smjene te srednji menadžment.

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio

U opširnom izvješću koje je nedavno završio HAC ONC stoji kako se krađa novca vidi na temelju zapisa s videokamera postavljenih u dijelu naplatnih kućica. Oko 200 radnika prošlo je razgovor pred disciplinskom komisijom, a protiv njih bi se trebale poduzeti neke mjere - u većini slučajeva vjerojatno otkaz. Neke bi, primjerice one pred mirovinom, uspjeli zaštititi sindikati, piše Večerenji.

SANADEROVA NAPLATNA POSTAJA Neslavni rekorder dobiva - automat

Čini se da je dugogodišnjim malverzacijama na kraj odlučila stati nova uprava koja je imenovana ove godine.

A videokamere zabilježile su prizore poput onih u kojima su djelatnici mahali ukradenim novčanicama pred kamerom i kidali vreće u kojima je nova bio pohranjen, iz čega je jasno da su sve raditi u suradnji s voditeljima smjene i ostalim nadležnim osobama.

I sami vozači prijavljivali su prijevare koje su bile učestale na naplatnim kućicama Bregana i Rupa. Tamo je cestarina šest, odnosno pet kuna, a stranci često daju isti iznos u eurima nakon čega ne dobiju povrat.

Stranke, gospodarstvenici i stručnjaci složni: Država se treba riješiti 1000 tereta

Još jedan od načina na koji se krao novac je namjerna greška u kodiranju uređaja nakon čega bi umjesto 255 kuna blagajnik prikazao iznos od 32 kune, a razlika bi išla njemu u džep.

Mijat Stanić, šef Nezavisnog cestarskog sindikata, tvrdi da je krađa na naplatnim kućicama nemoguća zbog sustava zaštite. Mišljenja je da se ne radi o krađama nego o represiji nove uprave kojoj su se zaposlenici usprotvili zbog nezakonite javne nabave za vozila zimske službe.

Zbog medijskih napisa da je 200 njihovih radnika pred otkazom zbog krađe, oglasile su se i Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o..

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

'Tijekom 2015. godine Samostalni odjel za unutarnju kontrolu i nepravilnosti obavio je, sukladno godišnjem planu rada kontrole poslovanja u organizacijskim jedinicama Društva. Kontrola poslovanja obavljena je, između ostalog i u Sektoru naplate cestarine u kojom su utvrđene nepravilnosti.
Temeljem izvješća interne kontrole pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti pojedinih radnika, koji su u tijeku te bi stoga bilo neprimjereno u ovom trenutku prejudicirati njihov ishod.

Trenutno je u tijeku 60-ak postupaka za utvrđivanje odgovornosti.

Naglašavamo da se radi o pojedinačnim slučajevima. U Društvu, većina blagajnika pošteno radi svoj posao, te ih na ovaj način želimo i zaštititi, ali i poslati jasnu poruku da nikakve malverzacije nećemo tolerirati''

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene