Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine ponovno je upozorila na preopterećenost ordinacija obiteljske medicine koje se nepovoljnim ugovorima prisiljava na dodatni posao vađenja krvi dok se zbog manjka kadra u hitnoj pomoći liječnicima nameće rad u centrima obiteljske medicine koji će djelovati u sustavu hitne pomoći.


Sve to će, istaknula je dr. Ida Jaugust Šita, dodatno umanjiti vrijeme koje liječnici imaju za svoje pacijente, a koje iznosi svega 2-7 minuta po pacijentu.

'Nezadovoljni smo jer se struka premalo uvažava, a obiteljska medicina je preopterećena jer radi trostruki svjetski standard posjeta i pregleda, odnosno do 120 pacijenta dnevno. U takvim uvjetima ne možemo pristati na ishitrene odluke kojima dobivamo nove poslove poput vađenja krvi u ordinacijama ili da moramo sudjelovati u popunjavanju kadrovskih rupa u hitnoj pomoći', kaže predstavnica KoHOM-a.

Vezani članci Najava prosvjeda liječnika Liječnici najavili prosvjed na Markovu trgu: "Političari nas žele podijeliti, huškaju građane" Obiteljska liječnica - 2 Ako se nešto ne promijeni, ostajemo bez polovice obiteljskih liječnika: ''Čak 33 posto ih je starijih od 60 godina''

Bez posla ostaje pet tisuća laboranata?

Uz to, dodaje, postoji opasnost da bez posla ostane 5 tisuća laboranata koji su dosad vadili krv, a da istodobno taj posao mora raditi medicinska sestra, koja se dnevno samo na telefon mora javiti 150-200 puta te ispred čijih vrata čeka 20-ak pacijenata. Pritom su medicinske sestre, osim svoje osnovne skrbi o pacijentima, preopterećene administrativnim poslovima, ubiranjem novca te vođenjem blagajne.

Zdravstvena reforma, ocjenjuju u KoHOM-u, narušava povjerenje obiteljskog liječnika i pacijenta, te je ograničenje potrošnje u zdravstvu nametnuto samo obiteljskih liječnicima. Dr. Jaugust Šita ističe kako se od primarne zaštite očekuje da s pet posto zdravstvenog novca zbrine 80 posto zdravstvenih potreba, dok razvijeni svijet za takve potrebe izdvaja 30-40 posto svih zdravstvenih sredstava.  (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju