Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin izostavljen iz optužnice

Mještani Škabrnje ogorčeni presudom Mladiću: "Ako mu se ne sudi za njegovo banditsko ponašanje, to je čudo"

Optužnica Mladiću bez zločina u Škabrnji (Foto: Dnenvik.hr) - 2
Optužnica Mladiću bez zločina u Škabrnji (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Dnenvik.hr
Aktualno Galerija Optužnica Mladiću bez zločina u Škabrnji (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Optužnica Mladiću bez zločina u Škabrnji (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Foto: Dnenvik.hr +0 Optužnica Mladiću bez zločina u Škabrnji (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Protiv Ratka Mladića kojeg je Haaški sud danas osudio na doživotni zatvor vode se i postupci u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je postupke u Šibeniku, Splitu, Osijeku i Zadru.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, optužilo ga je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Ivane Petrović iz Haaga "Iz presude se može iščitati amnestija srpskog političkog vrha, a nigdje se ne spominje ni velika Srbija" Fikret Alić i Ratko Mladić (Foto: AFP) S naslovnice magazina Time Presudu Mladiću pratio i Fikret, "čovjek sa žice", čija je fotografija '92. šokirala svijet

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, tereti ga za organizirani napad i rušenje brane Peruča, DORH u Osijeku tereti ga za zločin nad civilnim stanovništvom na području Požege, a Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tereti ga za napad na grad, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu i Suhovare.

Izricanje presude Ratku Mladiću pomno su pratili i stanovnici Škabrnje, koji su ogorčeni jer se planiranje i izvedba napada na njihovo mjesto nisu našli u optužnici.

„Ako mu se ne sudi za njegovo banditsko ponašanje, to je čudo. To je čudo. On treba odgovarati za to“, kazao je Stojan Vicković, suprug i otac poginulih.

Ratka Mladića stanovnici Škabrnje smatraju odgovornim za zločin u kojem je tijekom rata ubijeno 86 stanovnika.

„Pa trebala je Škabrnja odmah iza Vukovara, odmah druga po ubijanju, po genocidu. Ja to zovem genocid, ja to drugačije ne mogu nazvati“, kazala je Jeka Milka Vicković, ozlijeđena u Domovinskom ratu

Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje kaže kako se na ovoj presudi pokatalo da Hrvatska nije zastupljena nigdje.

„Niti jedna Vlada do sada, niti naša diplomacija i pravosuđe nisu napravili ama baš ništa“, kazao je Miljanić.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene