Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri etaže kuće

VIDEO Laboratorij za drogu kakav u Hrvatskoj još nije viđen: Podignuta optužnica protiv opasne narkobande

AKCIJA ‘FORMA‘
AKCIJA ‘FORMA‘ Foto: Youtube
Uskok je podigao optužnicu protiv šesteročlane zločinačke skupine koja je od studenoga 2021. do 25. veljače 2022. u okolici Zagreba oformila dosad najveći otkriveni pogon za pripravu i prodaju amfetamina, a terete se i za lanac preprodaje kokaina, heroina i marihuane.

 Tužiteljstvo je priopćilo da su optužnicom obuhvaćena trojica 41-godišnjaka, 49-godišnjak, 37-godišnjak i 66-godišnjak, koji se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Uskok navodi kako se šestorka udružila radi uspostave pogona za pripravu amfetamina čija se cijena kreće od 1500 eura na više po kilogramu, odnosno 1200 eura na više po litri u konzistenciji ulja.

Uz to, terete ih i zbog lanca trgovine kokainom čija se cijena na ilegalnom narkotržištu kreće od 30.000 eura po kilogramu, heroina čija je cijena od 15.000 eura te marihuane koja po kilo stoji od 1200 eura na više.

Prema optužnici, okrivljenici su ispunjavali zadaće koje su se odnosile na proizvodnju droge kao i njenu nabavu, prijevoz, prijenos te skladištenje kemijskih tvari potrebnih za kemijsku sintezu amfetamina. Također, šestorka je pohranjivala nusproizvode proizašle iz proizvodnje amfetamina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nevjerojatan slučaj VIDEO Zaprešićki dileri, među kojima i ravnatelj vrtića, u istražnom zatvoru

Dvojica 41-godišnjaka i 49-godišnjak su, precizira Uskok, iznajmili poslovni prostor i garažu u kojoj je pronađeno 1100 kilograma natrijevog hidroksida, 1930 litara raznih kemijskih tvari, 14 kilograma konoplje, 1,1 kilogram amfetamina i 272 grama kokaina. Pronađene su i dvije automatske puške te jedna prepravljena puška vojnog porijekla čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Kod 49-godišnjaka su pronađeni marihuana, tablete MDMA i smjesa raznih droga koje je držao radi daljnje preprodaje. Uz to, 49-godišnjak je osumnjičen i za preprodaju kokaina i amfetamina na širem splitskom području tijekom kolovoza i prosinca 2021. godine.

Laboratorij na tri etaže kuće

Dvojica 41-godišnjaka terete se i da su kod 49-godišnjaka pohranili 22 kilograma punila za heroinsku smjesu, 5,5 kilograma konoplje i 1100 litara raznih kemijskih tvari.

Također, dvojica 41-godišnjaka su kod 37-godišnjaka navodno uskladištili 15 kilograma punila i 52 litre kemijskih tvari, dok je pretragom automobila u vlasništvu trećeg 41-godišnjaka pronađeno 13,8 kilograma kokaina.

Osim toga, trojica 41-godišnjaka su na tri etaže obiteljske kuće na području Zagrebačke županije instalirali opremu i uređaje za proizvodnju amfetamina i amfetaminskog ulja, što je prvi otkriveni laboratorij za proizvodnju amfetamina te veličine u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alarmantni podaci Otkrivena nova droga na ulicama, više osoba umrlo od predoziranja: "Ovo je nešto što zabrinjava"

Tužiteljstvo ističe da je pretragom laboratorija pronađeno pet proizvodnih jedinica za sintezu amfetamina, reaktor za sintezu i aparatura za destilaciju. Pronađeno je i 2073 litara te gotovo pet tona raznih kemijskih tvari za proizvodnju droge te 5,4 kilograma marihuane.

Okrivljenici su, dodaje Uskok, koristili nekretninu i za zbrinjavanje otpada nastalog tijekom kemijskog procesa proizvodnje amfetaminskog ulja i amfetamina.

Uskok je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene